Slovenski in hrvaški osnovnošolci skupaj na Hvaru Foto-MOC
Lokalno

Učenci s petih celjskih osnovnih šol na morju skupaj s hrvaškimi vrstniki. Tudi Baška je sprejela 200 celjskih otrok

V mednarodno sodelovanje celjske občine sodi tudi sodelovanje  oziroma srečanje učencev osnovnih  ali srednjih šol iz pobratenih mest. Otroci iz  šol  pobratenih mest kjer nimajo pogojev za učenje in ukvarjanje  z zimskimi športi velikokrat gostujejo pri nas.

Eno takšnih mest je hrvaško mesto Slavonski Brod, s katerim je Celje pobrateno že od leta 2010,  ki je celjske osnovnošolce povabilo v poletno letovišče Stari Grad na Hvaru. S tem se želijo zahvaliti za vsakoletna zimovanja na Celjski koči.

 Otroci na Hvaru v letošnjem skupnem druženju spoznavajo mesti Stari Grad in Hvar, obiskali so tudi Bol na Braču. Poleg 14 otrok iz petih celjskih osnovnih šol (II. osnovna šola Celje, OŠ Frana Roša, OŠ Frana Kranjca, OŠ Hudinja, OŠ Lava) je v Starem Gradu tudi 54 osnovnošolcev iz hrvaške Požege. Otroci se medsebojno družijo, sklepajo nova prijateljstva in doživljajo nepozabne trenutke. Gostitelji so izjemno gostoljubni, prijazni in ustrežljivi. Navdušeni so nad gosti iz Slovenije in si želijo odslej celjske otroke vsako leto povabiti na morske počitnice na Hvar. Sodelovanje in izmenjavi  lahko postaneta tradicionalni  oziroma vsakoletni. Interes sta izkazale obe strani.

Medtem v Celjskem domu v Baški na Krku letuje peta, za letos zadnja skupina otrok. To poletje je Baško skupaj obiskalo 200 otrok. Z letovanji bodo zaključili ta četrtek. Tudi v zdravstvenih in socialnih kolonijah otroci preživljajo nepozabne počitnice.  Hvala bogu da so letos prišli na svoj račun. Lansko poletje namreč to ni bilo mogoče zaradi epidemije.

Upajmo da v prihodnje ne bo tovrstnih motenj in da bo to možno vsako leto izvajati brez nepremostljivih ovir.

Obenem pa je bila izražena  želja  šolarjev   po uspešnem  in ustvarjalnem  začetku šolskega leta.

Vane T. Costa

Foto:  MOC

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno