Nekategorizirano

Turniški gasilci še vedno brez ustrezne strehe nad glavo

Gasilsko društvo Turnišče, osrednja  enota v  Občini Turnišče, se že nekaj let trudi pridobiti boljše prostore za svojo dejavnost. Društvo uradno deluje na ulici Štefana Kovača 73, zaradi premajhnih prostorov pa imamo opremo in vozila razporejena praktično po celi vasi Turnišče, ki pa so prav tako neprimerni za gasilsko dejavnost. V teh prostorih gasilci nimajo sanitarij, ne tuša. V gasilskih prostorih je dovolj prostora le za dve vozili, to sta GVC 16/25 in GVM-1 s prikolico. Večje vozilo GVC 24/50 je v garaži pri podjetju PLANIKA, kjer  je problem z izvozom  vozila. “Težava nastane predvsem pri intervencijah, saj pogosto ne vemo, če je sploh kateri od gasilcev odšel v garažo po GVC 24/50. Omejeno imamo tudi število ključev v podjetju Planika.  Prav tako nimamo dovolj prostora za opremo, ki jo rabimo za tekmovanja.  Ta problem smo začasno rešili s pomočjo in najemom kontejnerja, ki ga imamo postavljenega na šolskem igrišču – na tretji lokaciji. Na žalost druge lokacije za ta kontejner ni,” so v sporočilu za javnoist zapisali člani PGD Turnišče

PGD Turnišče je v zadnjih dveh letih aktivno sodelovalo v iskanju nove lokacije in pripravi načrtov za novi gasilski dom skupaj z občinsko upravo in projektantom. Gasilci so se strinjali z lokacijo objekta Rodovita, saj v tem primeru ostanejo v centru Turnišča, zaradi česar lahko ob intervenciji posredujejo vsi gasilci enakopravno in v podobnem času, kar je pri intervencijah ključnega pomena. “Ta lokacija nam je všeč tudi zaradi tega, ker lahko opravljamo vse vaje na lokaciji, za tekmovanja pa uporabimo tudi sosednje igrišče. Prednost lokacije je tudi izhod na dveh straneh. Sam objekt smo zasnovali racionalno za naše potrebe, še kako pa smo pri tem pazili, da so stroški obnove čim manjši – iskali smo optimalno rešitev. V tem objektu smo del prostorov namenili tudi občanom, ki bodo lahko prostore uporabljali za druženja. Društvo bo z oddajanjem prostorov pridobilo sredstva za nakup opreme. Za objekt smo že pridobili gradbeno dovoljenje konec prejšnjega leta,” so še zapisali turniški gasilci.

Žal občinski svet Občine Turnišče zaradi svojih političnih nasprotij na 5. izredni seji Občine Turnišče ni potrdil rebalanasa proračuna za leto 2018. S tem so zavrgli predlog gasilcev PGD Turnišče, ki so  tako ostali brez prepotrebnih nujnih prostorov. V preteklih letih je Občina Turnišče obnovila prostore gasilskih domov v Gomilici, Nedelici in Renkovcih. PGD Turnišče, ki je prvi posredovalec v občini pa na svoje prostore čaka že od njene ustanovitve.

Mogoče vam bo všeč