foto.zcc
Dogodki in prireditveLokalnoSlovenijaTurizemV fokusu

Turistične zvezde celjskega vročega poletja. Njihov sijaj je letos še močnejši.

Ob tem, ko celjski Stari grad ostaja najbolj obiskana turistična znamenitost v mestu ob Savinji, drugačne razmere in navade ljudi doma in v svetu botrujejo tudi spremembam v strukturi turistov ter ponudbi, ki ji privabi v Celje. V mestu grofov so z obiskom v poletnih mesecih zelo zadovoljni, saj so številke na ravni rekordnih iz leta 2019. Na dober odziv so naletela številna doživetja, turisti Celje vedno bolj odkrivajo kot aktivno zeleno mestno destinacijo, prihajajo “foodiji”, domače prebivalstvo pa se, ob kontinuiranih aktivnostih mestnega marketinga, redno udeležuje dogodkov v starem mestnem jedru. V mestu sicer diši tudi že po jeseni in jesensko obarvanih dogodkih. Obenem že potekajo intenzivne priprave na vrhunec zime, tj. Pravljično Celje.

 

Odličen obisk Starega gradu Celje

 

Celjski Stari grad ostaja ena glavnih zvezd turizma v mestu ob Savinji. Junija, julija in avgusta je bil obisk rekorden. Dober obisk je bil tudi septembra. V štirih mesecih se je po grajskem poslopju sprehodilo skoraj 35 tisoč obiskovalcev (34.760) obiskovalcev, od tega 74% tujih.  To je približno toliko kot v rekordnem letu 2019. Za voden ogled gradu se je letos odločilo 280 skupin, prav vsi pa so lahko bili ob vikendih priča programu Živa zgodovina. V okviru slednjega različna društva, ki ohranjajo srednjeveško tradicijo in običaje, le te tudi prikazujejo in prenašajo na obiskovalce. Da je Stari grad zanimiv tudi za kratek pohod ali druženje ob kavi v Grajski kavarni, dokazuje število prodanih letnih vstopnic. Letos so jih, večinoma Celjankam in Celjanom, na gradu prodali kar 2.463.

Glas o slavnih celjskih grofih, ki ga, kot posebno doživetje v paketu Grofovski sprejem ponujajo na gradu, je segel celo preko Atlantika. Iz Kanade vse pogosteje prihajajo vedno številčnejše skupine.

V Zavodu Celeia Celje, ki upravlja s Starim gradom, so od junija do konca septembra na eni najbolj obiskanih turističnih znamenitosti v Sloveniji pripravili več kot 30 različnih dogodkov (koncerti, prireditve, poročni obredi, grofovski sprejem, prikazi srednjeveških običajev, Srednjeveški dan …), na katerih so skupaj našteli več kot okrog 7000 obiskovalcev.

 

V Celje po Veselje

 

V ZCC si, podobno kot v Slovenski turistični organizaciji s kampanjo Moja Slovenija, prizadevajo, da bi za obisk Celja in okolice navdušili slovenske goste, obenem pa domačem prebivalstvu vzbudili občutek, da se v mestu dejansko počutijo kot doma. “V starem mestnem jedru je, poleg ob sobotah dopoldan, zdaj živahno tudi vsak torek. Cikel dogodkov pod skupnim nazivom V Celje po Veselje, je k obisku prepričal več kot 700 obiskovalcev vseh generacij,” pojasnjuje Tadeja Falnoga, referentka za mestni marketing v ZCC.

Stalnica celjskega poletnega dogajanja “Poletje v Celju”, ki ga ZCC pripravlja v sodelovanju s partnerji, je na trgih, ulicah in drugih prizoriščih postregla z okrog 200 prireditvami. Na njih so našteli preko 20.000 obiskovalcev.

Joga-Rok Deželak

V Celju je sicer od junija do septembra (3 meseci – junij, julij, avgust) prenočilo 24.671 turistov, od tega 78 %  tujih in 22 % domačih. V primerjavi z letom 2019 so številke povsem primerljive. Med tujimi so bili najštevilčnejši gosti iz Nemčije in Avstrije, sledijo jim Italjiani, Čehi, Srbi, Hrvati, Danci, Francozi in Španci. Na novo so Celje “odkrili” Madžari, porast gostov iz naše vzhodne sosede opažamo že od zimskih mesecev dalje.

Trenutna statistika kaže, da je dolžina bivanja v Celju 2,4 dni, v letu 2019 je bila povprečna doba bivanja 2,2 dni.

Ob povečanem številu turistov v mestu, večjemu številu nočitev in daljši dobi bivanja, je zaznati tudi spremembe v strukturi t.i. “avto” trgov, torej gostov, ki se na destinacijo pripeljejo s svojim avtomobilom (radius 1.000 km). Med slednjimi je bilo zaznati porast iz Madžarske, Francije in Poljske.

 

Celje kot aktivna zelena mestna destinacija

 

Potem ko je Celje maja letos prejelo srebrni znak Slovenia green destination Silver se je, kot okolju in družbi prijazna destinacija, še bolj zavezalo k oblikovanju konkurenčne, trajnostno usmerjene zelene turistične destinacije.

 

V letošnjem letu se je Celje v promocijskih aktivnostih izpostavljalo kot aktivno zeleno mestno destinacijo, predvsem v poletnih mesecih zaradi pestre ponudbe outdoor doživetij oziroma aktivnih doživetij na prostem, ki jih ponujajo zelene mikrolokacije – Mestni gozd z Drevesno hišo (14 km urejenih in označenih gozdnih poti, dogodki na Drevesni hiši), rekreacijsko središče Celjska koča s Pustolovskim parkom, Ziplinom, kolesarjenjem, pohodništvom …) in Šmartinsko jezero. Dodana vrednost ponudbe je tudi doživetje Kulinarični sprehod do Drevesne hiše. Gre za produkt, s katerim se Celje pozicionira tudi kot destinacija za vse letne čase, 365/7.

 

Trajnostno, lokalno in kakovostno je tudi eno vodil snovanja nove kulinarične blagovne znamke Okusi Celja. V pilotni fazi so se priznani celjski chefi z vsem spoštovanjem do kulinarične tradicije srednjega veka, v katerem je svoj neizbrisen pečat v Celju, pa tudi na celotnih evropskih tleh, pustila plemiška družina Celjskih grofov, lotili odkrivanja okusov, s katerimi je najpomembnejša dinastija z našega širšega geografskega območja navdušila še tako zahtevno evropsko visoko plemstvo. Nastale so sodobne kulinarične kreacije z dobrotami z domačega vrta in bližnjega gozda, svežimi lokalnimi sestavinami ter različnimi kombinacijami okusov ter vonjav. Za avtentično kulinarično izkušnjo jih kuharski mojstri postrežejo na ploščah narejenih iz avtohtonih vrst lesa (oreh, bukev, češnja, javor …) ter unikatnim lesenim jedilnim priborom.

foto. zcc

Nekaj več in veliko bolje tudi v Celju

 

Z novo strategijo slovenskega turizma za obdobje 2022 – 2028 s katero se zasleduje zaveza “Nekaj več in veliko bolje” je fokus usmerjen na preobrazbo na strani ponudnikov in zadovoljitev odgovornega ter zahtevnejšega gosta. “V ZCC se zavedamo, da Celje in okolica ima potencial za razvoj trajnostno usmerjenega zelenega, kulturnega, gastronomskega, mestnega, športnega turizma. Delovanja v skladu z vizijo nacionalne strategije turizma se bomo v prihodnje lotili še bolj sistematično,” je povedala mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje ter dodala, da novosti, kot so Drevesna hiša, Digitalni kotiček Alme M. Karlin, Okusi Celja, že predstavljajo dvig kakovosti in konkurenčnosti, s tem pa tudi višjo dodatno vrednost, tako za turiste, kot za deležnike iz lokalnega okolja.

 

To so, kot kaže zanimanje, prepoznali tudi domači in tuji novinarji. T. i. študijskih tur smo imeli samo septembra in v prvih oktobrskih dneh več kot v vseh ostalih mesecih letošnjega leta. Najodmevnejši je zagotovo obisk ameriških, kanadskih in italijanskih novinarjev, ki pišejo in delajo za ugledne medije, kot so Lonely Planet, We Travel, New York Times, National Geographic … “Tovrstni obiski so za nas velikega pomena. So ključni pri prodiranju na tuje trge in pozicioniranju Celja kot destinacije, ki jo je vredno izbrati ter obiskati,” je pojasnila Voglarjeva.

“Podobno velik promocijski učinek ima tudi sodelovanje v Dirki po Sloveniji. Napori in prizadevanja, ki smo jih vložili, so obrodili sadove. Lepote Celja in okolice so v televizijskih prenosih spoznavali milijoni gledalcev Eurosporta, naše inovativne pristope pri aktivacijah in promociji destinacije pa je posebna strokovna komisija nagradila s prestižnim nazivom Naj gostitelj Dirke po Sloveniji 2022,” je dejala Urša Dorn, svetovalka za turizem v ZCC.

 

V mestu diši po jeseni

 

Hladnejšim jutrom in krajšim dnevom navkljub se pestro dogajanje v Celju nadaljuje. Uspešno se je zaključil 2. kulinarični festival Rol.Ce & Vin.Ce. Na pokušino znamenite celjske čokoladne rolce in vin lokalnih vinarjev je privabil kar 3.000 obiskovalcev. Začela se je (op. 12. 10. 2022) koncertna sezona Zavoda ZCC, oktobrski in novembrski popoldnevi pa bodo vsak torek v znamenju delavnic, glasbe, vonjev in okusov po jeseni. Celjski vodniki bodo opravili kar 65 brezplačnih vodstev po največjih znamenitostih Celja, ZCC pa se bo predstavil na Dnevih slovenskega turizma v Laškem.

V rezidenco Air Celeia novembra v goste prihajata Maša Knapič iz Slovenije in Španka, Carmen Santesmases. Njun projekt bo Galeriji sodobne umetnosti Celje predstavljen prihodnje leto. V Likovnem salonu Celje bo 4. novembra odprtje razstave hrvaške umetnice Petre Mrša, ki se ukvarja s poglobljenim raziskovanjem fenomena igranja videoiger v digitalnem prostoru, v Galeriji Račka pa bo od 18. novembra dalje na ogled skupinska razstava pod vodstvom Neje Likar z naslovom Velvet – hiša erotične ilustracije.

Intenzivno potekajo tudi priprave na vrhunec zime, tj. Pravljično Celje. Z nekaterimi spremembami in novostmi bo Celje kot mestna turistična destinacija ohranila in utrdila položaj ene od treh najprepoznavnejših prazničnih destinacij pri nas. Obenem bo k obisku privabila tudi nove ciljne skupine. Družinam naj bi se pridružili kulinarični raziskovalci, t. i. foodiji in domači ter tuji ljubitelji praznikov in praznično okrašenih mest.

Vane T. Costa

vir in foto: zcc&vtc

Mogoče vam bo všeč