Nekategorizirano

Tukaj je opisano, kako dolgo traja okrevanje od koronavirusa in od česa je odvisno

Čeprav je koronavirus razmeroma nova bolezen in nove informacije o virusu izvemo skoraj vsak dan, so zdravstveni delavci doslej odkrili, kako dolgo bolezen traja in koliko časa traja, da dosežemo popolno okrevanje od trenutka okužbe.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) navaja, da je povprečni čas od okužbe do okrevanja dva tedna. Najpogostejši simptomi vključujejo kašelj in zvišano telesno temperaturo, vendar je treba biti pozoren tudi na bolečine v telesu, vneto grlo in utrujenost. Pri večini ljudi vsi simptomi običajno izginejo do konca tedna, v nekaterih primerih pa se oseba sploh ne zaveda, da je okužena, ker ne kaže nobenih simptomov. Če ste razvili simptome koronavirusa in je test pokazal, da ste pozitivni, je ključnega pomena, da počivate in pijete veliko tekočine. V prvem tednu so simptomi običajno blažji kot v drugem, v večini primerov pa simptomi izginejo po dveh tednih.

Po podatkih univerze Johns Hopkins je povprečen čas za prikaz simptomov običajno pet dni. Če mislite, da ste bili virusu izpostavljeni in ste okuženi, je priporočljivo, da končate v 14-dnevni karanteni.

Če ima oseba že obstoječo bolezen, lahko okrevanje traja od tri do šest tednov. Tudi bolniki z boleznimi dihal, kot je astma, ali imajo sladkorno bolezen ali bolezen, povezano s telesno težo, dlje okrevajo

V nekaterih se stanje lahko poslabša med sedmim in desetim dnem. Bolniki težko dihajo in bodo morda potrebovali zdravniško pomoč.

Čeprav še ni povsem znano, kako virus prizadene otroke, se zdi, da potrebujejo prav toliko časa, da si opomorejo. Otroci imajo v mnogih primerih za 90 odstotkov manj simptomov kot odrasli.

Če mislite, da imate koronavirus, se morate izolirati, zlasti od ljudi, s katerimi ste v gospodinjstvu, in se obrniti na zdravnika, piše EatThis.

 

Mogoče vam bo všeč