Nekategorizirano

Tudi za Šarčevo vlado delavci migranti drugorazredna kategorija ljudi!?

Furs je tik pred božično novoletnimi prazniki “osrečil” delavce migrante s položnicami v modrih kovertah za plačilo dohodnine. Rok plačila 30 dni, Fursova birokracija pa je izračun dohodnine za delavce migrante mlela leto in več mesecev. Na Facebook strani Sindikata delavcev migrantov Slovenije se je v teh dneh znaša kopica objav, v katerih delavci migranti opozarjajo na mačehovski odnos države, predvsem pa na povsem nesprejemljiv davčnih uslužbencev po Fursovih izpostavah. 

Med drugim lahko preberemo tudi naslednje: “Vsako leto se nam delavcem migrantom pojavlja enaka zgodba, le da se v tem primeru ne menja vsebina, temveč znesek prejetih položnic, lepo zapakiranih v modrih kuvertah, katere moramo plačati v roku 30 dni, medtem ko smo na odločbe čakali več kot leto in pol, nekateri še dlje. Res je, da nas večina že razmišlja o izselitvi iz naše države, pa se ob tem vprašajmo, ali bomo s tem res rešili problematiko, ki nas slači in na koncu še dobesedno tepe pred zakoni, kateri nas prisiljujejo v boj z našim lastnim življenjem. V vednost vsem, ki ste mnenja, da smo za vas poneumljeni, ker se ne znamo postaviti zase, se motite.

Izhajam iz osebnih izkušenj in okvirja delavcev migrantov, da smo to ljudje, kateri smo odločno sprejeti še tako velik izziv in sprejeti vsakršno delo, ki ga nam je tuja država ponudila. Sprejeli smo ga zato, ker nam naša država ni nudila na razpolago prostih delovnih mest, v kolikor so pa bila, pa so zaposlitev dobili ljudje preko takih ali drugačnih zvez, itd. Tisti, ki ste prepričani, da smo delavci migranti “čudaki”, se motite. Mi smo vajeni ne samo delati, temveč garati preko delovnika, pa verjetno si niti ne znate predstavljati, da se ne vozimo 10 min do služb, ampak včasih tudi po uro in pol v eno smer. Po celodnevnem napornem delu, nas čaka še pot domov, ki je včasih enaka ali pa še dlje trajajoča. Tudi v tem se ne upiramo, ker zmoremo. Zmoremo zato, ker nas doma čaka družina. Včasih pridemo domov prepozno, da bi objeli svoje otroke ter jih poljubili za lahko noč in včasih so naše ure odhoda na delo prezgodnje, da bi lahko stlačili v svoj objem vso družino. Tisti, ki tega niste doživeli in podoživeli, nas nikoli ne boste razumeli.

Povrh pa še v razmislek! Smo mar potem drugačni, ker smo delavci “migranti”? Nismo. Vsi smo enaki, toda naša država nas dela drugačne in nam jemlje naša življenja, naše pravice in naš smisel življenja. Verjamem, da bomo nekega dne postali ponos tudi drugim in da bomo pridobili z našim skupnim bojem vse to nazaj, kar nam je bilo odvzeto!”

Največ očitkov leti na soboško izpostavo Fursa, kjer naj bi zaradi malomarnosti tamkajšnjih uslužbencev pri priznavanju kilometrine in stroškov, bil končni znesek dohodnine nesprejemljivo visok. Delavcem migrantom seveda ni razumljivo, da si Furs za izračun dohodnine vzame celo dve leti, nato pa zahteva da pred novim letom poslan izračun delavec migrant plača v 30. dneh. Za Fursovce pa ni nikakršnih sankcij. 

In še nekaj! Avstrija je s 1. januarjem 2019 uvedla neto davčne olajšave (Familienbonus plus), ki pa za slovenskega delavca migranta pomeni dvorezni meč. Familienbonus plus prinaša zaposlenim osebam z otroki davčno olajšavo v neto višini do 1.500 EUR za posameznega otroka, kar sicer v praksi pomeni 1.500 EUR višji letni prihodek (cca. 125 EUR mesečno več), vendar posledično pomeni tudi za natanko toliko manj vplačanega davka v Republiki Avstriji. Ker gre za neto davčno olajšavo, se ta znesek odbije od letnega plačila davka od dohodka v Avstriji. To pa za delavca migranta, ki bo uveljavil Familien bonus pomeni, da ga bo zaradi te nove avstrijske olajšave slovenski FURS dodatno privil pri dohodnini. Zato v SDMS svojim članom svetujejo, da naj pred uveljavitvijo novega bonusa izračunajo, kaj se jim bolj splača:” Kalkulator za Familienbonus plus se nahaja na spletni strani »Bundesministerium Finanzen«, kjer boste ob vnosu podatkov, v zelenem polju pridobili izračunani znesek, koliko manj davka boste v Avstriji vplačali.
Ta znesek nato prištejete izračunani dohodnini za posamezno fiskalno leto v Sloveniji, katerega izračunate na spletni strani FURS-a ali kot informativni ali testni izračun dohodnine. 
Pri izračunih ne pozabite tudi na olajšave za božičnico. 
Za natančen, strokovno podprt izračun, svetovanje in pravno pomoč, poskrbijo tudi v Sindikatu delavcev migrantov Slovenije, v eni izmed pisarn v Sloveniji, kjer so nam na voljo za vsa vprašanja.
V večini primerov nam država Slovenija, v tujini pridobljene pravice in bonuse, odvzame. S pametnim in strokovno podprtim pristopom, je Sindikatu delavcev migrantov do sedaj uspelo zadržati že kar nekaj.
“BODIMO PAMETNI, DENAR, KI SMO GA PRISLUŽILI, NE RASTE NA DREVESIH”

Kar pa se poslancev Šarčevega koalicijskega šesterčka tiče, so jih bile pri predlaganju sprememb zakona o dohodnini polna usta. Vse seveda s figo v žepu, in to od Desusa do Levice. Še najbolj pa so se osmešili v poslanski skupini Šarčeve LMŠ, ko je na sestanku s predstavniki SDMS eden od njihovih poslancev, doma na Koroškem, med sestankom dejal, da ne ve, “kdo smo mi in misli, da smo “tisti” migranti, ki bodo iz tujine v Slovenijo prišli delat. Pri tem je bil vidno šokiran.”
“Tudi jaz bi bil, če bi mi nekdo povedal, da pridejo ilegalni migranti v Slovenijo delat,” je škandal pospremnil Mario Fekonja, predsednik SDMS. 
Ampak pozor, šokiran je bil poslanec, ki podpira marakeški sporazum, ker to pač podpira njegov šef 

Mogoče vam bo všeč