Nekategorizirano

Tudi v nedeljo preko 1000 novih okužb

Po podatkih sledilnika covid-19 je bilo po 3682 testiranjih na novi koronavirus v nedeljo potrjenih 1113 okužb. Zaradi covida-19 je umrlo sedem bolnikov.

V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 523 bolnikov, 82 na intenzivni negi. Delež pozitivnih testov je znašal 30,23 odstotka. 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev (incidenca) je 727. Skupno je zaradi covida-19 umrlo 248 bolnikov.

V veljavi so nove omejitve za zajezitev epidemije novega koronavirusa. Zaradi večjega števila okužb med vzgojiteljicami vrtci delujejo omejeno in zagotavljajo varstvo le za otroke tistih staršev, ki morajo biti na delovnem mestu.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je v oddaji Dobro jutro na TV Slovenija povedal, da bodo morali starši otrok dokazati, da potrebujejo varstvo otrok. “Danes bodo povedali, jutri pa bodo dokazali. Treba je zagotoviti varstvo, kajti pri delu od doma ni mogoče delati z otroki v naročju,” je dejal Kacin.

V torek bo začela veljati omejitev gibanja na občine. Omejitev bo najprej veljala sedem dni za celo državo, sproščanje pa bo potekalo postopoma, po regijah, ki bodo prve omejile epidemijo.

Iz Slovenske karitas so sporočili, da so ob ponovni razglasitvi epidemije – na osnovi izkušenj iz prvega vala – ustrezno prilagodili razdeljevanje materialne pomoči za 95.000 prejemnikov. Ta tako ves čas poteka nemoteno – s predhodno najavo in posamičnim prevzemom pomoči. 

 

Prilagojeno poteka tudi razdeljevanje obrokov brezdomcem, uporabnikom ljudskih kuhinj in prejemnikom donirane hrane. Lokalne Karitas po svojih močeh sodelujejo tudi s Civilno zaščito. Po posameznih območjih so ponovno aktivirane telefonske linije za psihosocialno pomoč, sočasno pa pozivajo vse, ki bi želeli sodelovati pri družabništvu s starejšimi na daljavo, pri razdeljevanju pomoči ali kot prostovoljci v domovih za starejše, da se prijavijo. 

Spomnili so, da se mnogi prejemniki pomoči že v normalnih razmerah le za silo znajdejo, ob teh izrednih razmerah pa so še bolj podvrženi stresu in stiski, zato so odprli telefonske številke za psihosocialno pomoč. Trenutno sicer še ne zaznavajo bistvenega povečanja klicev.

 

 

 

Mogoče vam bo všeč