SlovenijaŠportTurizemVeč

Tudi letos se bo v Mariboru odvijal Mercedes-Benz UCI gorskokolesarski svetovni pokal

Tudi letos se bo (14.8 in 15.8.2021) v Mariboru odvijal Mercedes-Benz UCI gorskokolesarski svetovni pokal.
Tekmovanje šteje za svetovni pokal v downhill-u.

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je v letošnjem koledarju tekem v disciplini spust za Maribor rezervirala kar tri pomembne termine. Maribor bo med 14. in 15. avgustom gostil tekmo svetovnega pokala 2021 Mercedes-Benz UCI Mountain Bike, tekmo evropskega pokala in evropsko prvenstvo. Slednji dogodek se bo po pohorskih strminah odvijal premierno, saj v štajerski prestolnici tekme za svetovno prvenstvo še nismo gostili.

Čeprav smo karavano najboljših gorskih kolesarjev na svetu v Mariboru pričakovali 24. in 25. aprila, je še zmeraj trajajoča pandemija covid-19 vnovič posegla v načrte UCI. Na zahtevni in nepredvidljivi Mercedes-Benz UCI Mountain Bike Worldcup progi se bodo najboljši kolesarji v disciplini spust pomerili na kvalifikacijah v soboto, 14., in tekmi v nedeljo, 15. avgusta. Tekmovanja se bodo v Mariboru začela že v torek, 3. avgusta, ko bodo Bike Park zavzeli tekmovalci za evropski pokal, med 6. in 8. avgustom pa bo v Bike Park Pohorju potekalo tudi evropsko prvenstvo. Da bodo tekmovanja zares zanimiva in nepredvidljiva, se bodo tekmovalci na tekmah preizkusili na dveh različnih progah. Predvidevamo namreč, da se bo večina tekmovalcev udeležila obeh velikih tekmovanj, nekateri tudi vseh treh, Maribor pa bo v tem obdobju gostil približno 1.500 tekmovalcev.

»Ponosni smo, da nam je Mednarodna kolesarska zveza zaupala tudi izvedbo evropskega prvenstva, s čimer si Maribor utrjuje položaj zanesljivega in profesionalnega organizatorja tekem na najvišjem nivoju,« je ob potrditvi terminov povedal soorganizator in vodja tekmovanja Iztok Kvas. »Trenutno še ne moremo napovedati, ali bomo ogled tekem lahko omogočili tudi gledalcem, a lanske izkušnje so pokazale, da je Pohorje dovolj veliko, da lahko na varni medsebojni razdalji ob progi tekme spremljajo vsi, ki jih navdušuje gorsko kolesarstvo.«

 

Prepričani smo, da se bodo tudi letošnjih tekem za svetovni in evropski pokal ter evropskega prvenstva udeležile vse največje ekipe, ki so bile lani z organizacijo v zahtevnih razmerah zelo zadovoljne. V Mariboru smo oktobra lani gostili dve od skupaj samo treh tekem, ki so jih pri UCI izvedli v okviru svetovnega pokala v spustu. V spreminjajočih se vremenskih pogojih je najboljša Slovenka Monika Hrastnik lani osvojila peto in šesto mesto, najboljši Slovenec Jure Žabjek pa 15. in 27. mesto. Maribor je zagotovo ostal v spominu Francozu Lorisu Vergierju, ki je na obeh tekmah stal na najvišji stopnički in bo tako letos v Mariboru branil kar dvojno zmago.

Vozniki gorskih koles bodo “okupirali” mariborsko Pohorje ter pokazali vse svoje spretnosti.
Več informacij na https://www.redbull.com/si-sl/events/uci-mountain-bike-world-cup-slovenia
mib

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija