Nekategorizirano

Tudi CNN napoveduje vnovično zmago Donalda Trumpa na predsedniških volitvah v ZDA

“Trump se je vse življenje ukvarjal z dvema stvarema: eno so ženske, drugo so nepremičnine. O drugih stvareh nima pojma,” so pred dnevi v reviji Reporter zapisali izjavo dr. Bogomila Ferfile, ki ga slovenski MSM mediji pogosto citirajo kot poznavalca razmer v ZDA.

CNN, ki ima v “želodcu” Donalda Trumpa, ta pa to medijsko hišo,  pa je 5.6. 2019 objavil rezultate javnomnenjske raziskave z naslovom “Vedno večji delež vprašanih pričakuje, da bo Trump zmagal leta 2020”, po kateri 54% vprašanih meni, da bo predsednik Trump zmagal tudi na volitvah 2020, in to predvsem zaradi stanja na področjih GOSPODARSTVA in zagotavljanja VARNOSTI ZDA.

Pri tem pa kar 70% izmed 1006 oseb sodelujočih v raziskavi meni, da ima predsednik Trump največ zaslug za stanje v gospodarstvu, kar je največji odstotek od leta 2000. S tem povezano pa je tudi vprašanje glede stanja srednjega razreda ameriške družbe, za kar je Trump prejel pozitivno mnenje 44% vprašanih, kar je 5% več kot v zadnji tovrstni braziskavi.

Po drugi strani pa je znatno upadel delež tistih, ki čutijo grožnje s strani posameznih držav. Tako se je “občutek zelo resne nevarnosti” do ZDA s strani Severne Koreje v zadnjem letu znižal s 47% na sedanjih 34% in je najnižji od leta 2015. Občutek nevarnosti za ZDA s strani Irana je s 40% upadel na sedanjih 28% in na najnižjo raven od leta 2000, glede grožnje s strain Rusije pa z 38% na 34%, medtem ko je v zvezi s Kitajsko ostal na isti ravni – 25%.

Obenem pa je porasel delež vprašanih, ki ocenjujejo, da bo Predsednik Trump na volitvah dobil še en mandat, in sicer z 49% novembra 2018 na sedanjih 54%. Za primerjavo: V podobni raziskavi opravljeni v približno enakem obdobju pred volitvami 2011, je ponovno zmago Predsednika Obame napovedalo 50% vprašanih.  

Čeprav se na rezultate omenjene raziskave ne gre v celoti zanašati, ne nazadnje tudi zaradi znane nenaklonjenosti CNN do predsednika Trumpa ter nasploh hudo načete kredibilnosti in posledično zmanjšane gledanosti CNN, pa je zmaga predsednika Trumpa vseeno zelo verjetna, če se bodo nadaljevali ugodni trendi na področju gospodarstva, zaposlovanja in tudi (občutka) varnosti.

Pri slednjem je očitno, da so jasne grožnje in nedvoumna opozorila Predsednika Trumpa, temelječe tudi na dveh zaporednih rekordno visokih proračunih ZDA za obrambo v zadnjih dveh letih (700 in 717 milijard USD) režimom v S. Koreji, Iranu in Rusiji tudi pomebno vplivale na občutek manjše stopnje groženj ZDA s strani teh držav. Pomebno pa je tudi dejstvo, da Predsednik Trump kot eden redkih v novejši zgodovini v enakem obdobju NI ZAČEL NOBENE VOJNE.

Na podlagi navedenega je mogoče sklepati, da bo tudi na izid prihodnjih volitev vplivalo predvsem stanje na področju gospodarstva, podobno kot je, na primer, že leta 1992, ko je bill Clinton zmagal s pomočjo slogana “Odloča gospodarstvo, tepček” (“It is the economy stupid”).

Mogoče vam bo všeč