Nekategorizirano

Trump: Mislim, da bo o rezultatih volitev odločalo vrhovno sodišče

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo dejal, da misli, da bo o rezultatih letošnjih volitev odločalo vrhovno sodišče, in dodal, da je pomembno imeti devet sodnikov. Trump je ob nastopu v Beli hiši dejal, da republikanski senatorki Lindsey Graham, ki predseduje sodnemu odboru senata, sploh ni treba razpravljati o kandidatu za vrhovno sodišče in da bo postopek hiter.

“Mislim, da bo končalo na vrhovnem sodišču in mislim, da je zelo pomembno, da imamo devet sodnikov,” je ameriški predsednik odgovoril na vprašanje, ali bi moral obstajati popoln sodniški senat za morebitno odločitev o sporih zaradi volitev 3. novembra. Demokratski kandidat Joe Biden.

Trump je izrazil dvom o pravilnosti volitev in zatrdil, da pošiljanje glasov po pošti vodi v prevaro.

“Ta prevara, ki jo izvajajo demokrati, je prevara, ki se bo znašla pred vrhovnim sodiščem ZDA, in mislim, da ni dobro, da imamo razmere, v katerih se lahko zgodi izid 4-4,” je dejal Trump.

V zgodovini ameriških predsedniških volitev je o izidu samo enkrat odločalo vrhovno sodišče, ko sta se George W. Bush in Al Gore leta 2000 borila za sedež v Beli hiši.

Trump želi čim prej imenovati naslednico liberalne sodnice Ruth Bader Ginsburg, ki je umrla v petek, tako da bo senat, v katerem imajo večino republikanci, lahko glasoval pred volitvami. Z imenovanjem konservativnega sodnika bi se razmerje moči spremenilo na 6-3 v korist konservativcev.

Ameriški predsednik je napovedal, da bo ime kandidata sporočil v soboto, in izbira med petimi imeni. V ponedeljek se je sestal s sodnico iz Chicaga Amy Coney Barrett, ki velja za glavno favoritinjo na položaju na vrhovnem sodišču.

Trump je za svoj mandat že imenoval dva konservativna sodnika, Neila Gorsucha 2017 in Bretta Kavanaugha 2018. Imenovanje sodnika vrhovnega sodišča je dosmrtno, nominacijo pa mora potrditi senat, v katerem imajo republikanci 53 od 100 sedežev.

Vodja večine v senatu Mitch McConnell je že dejal, da bo podprl vsako nominacijo za Trumpa.

Mogoče vam bo všeč