Vir: Avaz.ba
ZdravjeŽivljenje

Tri do sedem minut prezračite dom štirikrat na dan in bodite zdravi

Če ne bomo redno ne zračite hišo, lahko prispeva k razvoju za bolezni srca in raka, pa tudi težave z dihanjem, pravijo strokovnjaki v Veliki Britaniji, ki so pokazale, da približno 15,3 milijona domov ogrožena zaradi pomanjkanja prezračevanje .

Ugotovljeno je bilo, da po zraku v domu kroži 900 različnih delcev in biološkega materiala s potencialnimi negativnimi vplivi na zdravje, vključno s spori plesni, cvetnim prahom, ogljikovim monoksidom in prhljajem. Tudi plin radona, plina brez barve in vonja, ki mu pravijo tihi morilec, ker ga ni mogoče čutiti v zraku.

Z rednim prezračevanjem doma lahko za skoraj 40 odstotkov zmanjšate tveganje za nastanek bolezni. Hkrati največja nevarnost preži na plin in spojine, ki se jih niti ne zavedamo. Ogljikov monoksid je zelo nevaren, kar je pogost vzrok smrtnih žrtev v domovih, ki se lahko razvijejo v številnih situacijah: zaradi pokvarjene peči, zaradi napačnega ogrevanja v plinsko ogrevanih stanovanjih, zaradi zamašenih dimnikov ali če prižgemo kadilo ali svečo, in obstajajo njega in cigaretni dim.

Prezračevanje doma štirikrat na dan od tri do sedem minut lahko zmanjša tveganje za različne vrste bolezni, ki se pogosto kažejo s preprostimi simptomi, kot so kašelj, glavobol, izpuščaj, solzne oči, kihanje, omotica, občutek utrujenosti, krvavitev iz nosu ali bolezen. pljuča.

Prezračevati ga je treba večkrat na dan, po možnosti zjutraj, po vstajanju, še posebej, če gre za stanovanje, v katerem je nameščeno PVC stavbno pohištvo, ki je nameščeno tako, da prostor hermetično zapira zaradi varčevanja z energijo. Čez dan v vsaki sobi občasno odprite okno, da zagotovite svež zrak in občasno odprite vrata kopalnice, če nimate mehaničnega prezračevanja, tj. ventilatorji na zračni pogon. Že pred spanjem je koristno narediti kratek “miss”, od treh do petih minut, da nadomestimo zrak v sobah.

Posebej bodite pozorni na znake plesni v hiši, saj je njena prisotnost odraz slabega prezračevanja in povečane vlažnosti, to pa znatno poveča tveganje za težave z dihali (alergije, astma in druge težave z dihali) in kožne reakcije. Prezračevanje v kopalnici mora biti kakovostno in brez vlage.

Nasveti:

  • Krpe in brisače dobro posušite
  • Ne puščajte zmečkanih mokrih brisač in kuhinjskih brisač. Če so vlažni in mislite, da jih še ni mogoče prati, jih razporedite, da se posušijo, da ne naberejo vlage, plesni in glivic.
  • Lesenih tal ni treba prekriti s preprogami, ker zbirajo prah, pršice, dlake in glive.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Zdravje