Vir: Avaz.ba
Evropa

Turčija: Občani so bili zaradi krone zaprti v stanovanja, turistom pa je bilo dovoljeno vse

V Evropi se vsak dan izvajajo strožji ukrepi za boj proti okužbi s koronavirusom. Ukrepi so izpraznili ulice znanih turističnih mest, kot so Rim, Pariz in London, kjer je bilo vedno na tisoče turistov.

Toda eno mesto se upira ukrepom, kar zadeva turizem, poroča New York Times. Gre za Istanbul, katerega model “zaklepanja” je verjetno edinstven na svetu. 

Medtem ko morajo biti prebivalci tega mesta med policijsko uro v svojih hišah, se lahko turisti brez skrbi gibljejo po turški metropoli.

Brezskrbno hodijo po mestu

Prejšnji konec tedna so prebivalci Istanbula ukazali, naj ostanejo doma.  Celotna država je pod omejitvami in nihče ne sme zapustiti stanovanja ali hiše od petka ob devetih zvečer do ponedeljka ob petih zjutraj, za tiste, ki kršijo določbe, pa so za kršitelje predvidene hude globe do 400 dolarjev.

Toda tuji turisti nimajo takšnih omejitev. Brezskrbno se lahko sprehajajo po mestih, si ogledujejo znamenitosti in uporabljajo javni prevoz.

Večina muzejev je odprtih, NY Times pa razkriva tudi, kako se nekatere restavracije diskretno odpirajo. Storitev ponujajo tudi hoteli, ki so do turistov še bolj liberalni, zato ponujajo tudi možnost kosila in večerje na odprtih terasah.

Tako so v soboto popoldne na odprti terasi razkošnega hotela Shangri-La v Istanbulu opazili goste, ki so uživali v vinu in svežih morskih sadežih.

Odkar je Turčija to poletje odprla meje, turisti že dneve ne potrebujejo prostorov, da bi se izolirali. Zlahka lahko obiščejo vse znamenitosti, zdravnikom pa je dovolj, da jih pregledajo na letališču in da nimajo simptomov. Če jih imajo, jih oblasti pošljejo na kliniko na testiranje.

Velik upad turizma

Turizem je pomembna gospodarska panoga v Turčiji, vendar bi lahko letos zaradi pandemije sektor upadel za do 70 odstotkov v primerjavi z lanskim letom. Kljub temu naj bi država do konca leta imela 15 milijonov gostov in zaslužila 11 milijard dolarjev. Za primerjavo, v običajnih časih je imela Turčija do 45 milijonov turistov in zaslužila približno 35 milijard dolarjev. 

Tuji obiskovalci prihajajo predvsem iz Rusije in Bližnjega vzhoda, med turisti pa je tudi veliko Evropejcev.

“Življenje je prekratko, da bi letos ostal doma. Počutimo se kot živali, ki smo predolgo ujete v kletki, in samo želim pobegniti in videti nov kraj z drugačno energijo in kulturo” – je novinarjem povedala španska turistka Ana Nicolas.

Turistični delavci skušajo zmanjšati izgube in zaslužiti z liberalnimi pravili do turistov.

“Naše leto je bilo katastrofalno, zlasti v Istanbulu. Bomo videli, ali bodo takšni ukrepi pomagali turističnemu sektorju. Vse je odvisno od tega, ali bodo ljudje zadovoljni z našo storitvijo” – je dejal turški turistični vodnik Cuneyt Uygur in dodal, da ga skrbi, ali bo turiste motilo dejstvo, da je večina turističnih znamenitosti še vedno zaprtih.

Povzeto po: Avaz.ba
Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa