Nekategorizirano

Trček brez imunitete! Jelinčič ga toži zaradi lažne obdolžive

Državni zbor je glasoval, dase poslancu SD Francu Trčku NE prizna imuniteta v primeru domnevne razžalitve, zaradi katere ga toži poslanec SNS Zmago Jelinčič.

Poslanec SNS Zmago Jelinčič nam je potrdil, da toži Trčka, ker ga je ta na seji enega od odborov v državnem zboru obtožil, da je državnemu zboru ukradel knjige. Domnevna žalitev je bila izrečena pred približno šestimi meseci.

Če bo državni zbor Trčku imuniteto priznal, se bo postopek tako končal, drugače bodo dejanje obravnavali na Okrožnem sodišču v Ljubljani.

 Poslanci SNS so med letoma 2008 in 2011 naročili 113 knjig, ki jih po koncu mandata niso vrnili v knjižnico DZ. Jelinčič je vztrajal, da si niso izposodili nobenih knjig, ampak so jih kupili za izobraževanje svojih poslancev.

Ljubljansko okrajno sodišče je na podlagi pravnomočnega sklepa o izvršilnem postopku junija 2012 Jelinčiču s transakcijskega računa zarubilo dobrih deset tisočakov, a je višje sodišče nato ugodilo njegovemu predlogu za razveljavitev sklepa o izvršbi.

 Ker so bile knjige kupljene s sredstvi DZ, so jih v parlamentu želeli izterjati prek sodne izvršbe. Sodišče se je sicer strinjalo, da je šlo za sklenitev pogodbe o dolgoročni izposoji, vendar pa bi morala država izpolnitev pogodbe zahtevati od poslanske skupine SNS, ne od Jelinčiča.

 Državno tožilstvo je nato po nekaj neuspelih poskusih prekinilo izterjavo 113 knjig.

 

 

Mogoče vam bo všeč