Nekategorizirano

To pa je norčevanje iz slovenstva

Pred dobrima dvema letoma je senat Filozofske fakultete v Ljubljani sprejel sklep, s katerim so določili, da bodo kot nevtralno obliko za »katerikoli spol« v svojih pravnih aktih uporabljali žensko slovnično obliko.

Rušenje slovenskega jezika in slovenskega pravnega reda?

Nekaterim na Filozofski fakulteti se je očitno zameglil razum! Poglejmo prime, pojem »profesorice« po njihovem vključuje tudi profesorje, »študentke« tudi študente… Po treh letih pa se bosta moški in ženski slovnični spol kot nevtralna oblika v njihovih aktih menjavala. Vse v imenu »nediskriminacije in pravičnosti spolov«. A problem je najprej, da gre za avtoritaren poseg v slovenski jezik, v katerem se po pravopisu kot spolno nevtralna uporablja moška slovnična oblika: »profesorji« vključuje tudi profesorice, »študenti« tudi študentke, piše Reporter.

Na Filozofski fakulteti torej ne »posiljujejo« le slovenski pravopis, pač pa tudi slovenski pravni red. Tako daleč niso šli niti na drugi »progresivni« fakulteti- ljubljanski Fakulteti za socialno delo. Tudi tam so sicer pred nekaj leti začeli s prakso uporabe ženske slovnične oblike kot spolno nevtralne. Recimo v Pravilih o organizaciji in delovanju FSD so zapisali, da »uporabljena ženska oblika (študentka, učiteljica itn.) velja za oba spola.« Pomeni, da vendarle še vedno »priznajo« (besedna zveza »oba spola«), da sta spola le dva, s čimer se na Filozofski fakulteti očitno več ne strinjajo.

Pa razumi kdor more!

 

 

Mogoče vam bo všeč