Nekategorizirano

Teroristični napad na Dunaju, domnevno sedem mrtvih in številni ranjeni

Dunajski Kurier poroča, da so nocoj nekaj po 20.uri v središču Dunaja odjeknili streli. Prvo okrožje – okoli Schwedenplatza – je bilo zvečer ograjeno. Policija je na terenu z okrepljenimi enotami. Neuradna poročila govorijo o sedmih mrtvih in več hudo ranjenih; s pištolo naj bi bil poškodovan tudi policist. Notranji minister Karl Nehammer je izavil, da gre očitno za teroristični napad.

Prebivalcem policija svetuje, da se izogibajo velikim območjem mestnega središča. Očitno je eden ali več oboroženih storilcev v begu. Okoli 21:15 je prišlo do eksplozije – eden od domnevnih storilcev naj bi aktiviral eksploziv. Osumljeni storilec je verjetno mrtev, enega storilca pa naj bi aretirali.

Policijske operacije naj bi potekale tudi drugod po Dunaju, na primer v restavraciji na ulici Mariahilfer Straße, pa tudi v Simmeringu, v Brigittenau in v hotelu Hilton v bližini mestnega parka. Obstajajo tudi neuradne informacije o zajetih talcih. Notranje ministrstvo še ničesar od tega ni potrdilo.

Reševalna služba je zdaj vzpostavila triažna območja, kjer je poškodovance mogoče razvrstiti glede na resnost ran in nujnost ukrepanja.

Čeprav je notranji minister Nehammer izjavil, da imajo opravka s teroristi, ozadje napadov trenutno ni znano. V več medijih so sprva poročali o morebitnem napadu na bližnjo sinagogo v Seitenstettengasse. Tega Oskar Deutsch, predsednik Israelitische Kultusgemeind, na vprašanje  KURIER-ja ni mogel potrditi.

Da je bilo v  terorističnem napadu v središču Dunaja več mrtvih in ranjenih, je potrdil tiskovni predstavnik dunajske poklicne reševalne službe Daniel Melcher. “Tega še ne moremo omejiti v smislu številk, še vedno smo v postopku pridobivanja podatkov.”

Po informacijah agencije APA je bilo angažirano bolniško osebje v več dunajskih bolnišnicah, vključno z UKH Nord.

Mogoče vam bo všeč