Splošna bolnišnica Celje
LokalnoSlovenijaV fokusuZdravjeŽivljenje

Celje: “Nasilje nikoli in nikdar ne sme postati način reševanja problemov v zdravstvenih ustanovah. V Celju odločno proti temu!”

Iz Splošne bolnišnice Celje sporočajo,  da kljub vrsto poskusov urejanja stanja glede varnosti zdravstvenega osebja in pacientov, se ne morejo popolnoma izogniti incidentnih in varnostno tveganih situacij. Od tod tudi  sporočilo o dogodku s  konca preteklega tedna ko se je v Pediatričnem urgentnem centru zgodil varnostni incident, ki je močno pretresel tako zaposlene kot tudi otroke, ki so bili v času incidenta v čakalnici, in njihove spremljevalce. V času incidenta je bilo v čakalnici večje število čakajočih.

 

Enega od spremljevalcev bolnega otroka je čakanje tako razburilo, da je z brco v vrata nasilno vstopil v ambulanto Pediatričnega urgentnega centra in s kričanjem verbalno napadel osebje ter zahteval takojšnjo obravnavo. Ko je osebje na pomoč poklicalo varnostno službo, je gospod skupaj z družino zapustil bolnišnico in ga ob prihodu varnostnika ni bilo več v čakalnici. Kasneje je po telefonu poklical v ambulanto in zahteval naj ga osebje pokliče takrat, ko bo ob prihodu v bolnišnico takoj obravnavan.

Ko mu je osebje povedalo, da bo otrok ob prihodu v bolnišnico ponovno triažiran in obravnavan v skladu s stopnjo nujnosti, je zagrozil, da bo prišel v bolnišnico in vse postrelil. Osebje je o klicu poročalo naši varnostni službi, ki je ukrepala v skladu s sprejetimi protokoli. Zaradi dogodka so številni zaposleni, ki delajo na najbolj izpostavljenih deloviščih, ves čas dostopnih prebivalcem naše regije, pretreseni in zaskrbljeni.

Pediatrični urgentni center (PUC) Splošne bolnišnice Celje je odprt 24 ur na dan 7 dni v tednu in je namenjen za obravnavo nujnih stanj otrok do 18. leta starosti. V PUC otroke napotujejo zdravniki s primarnega nivoja naše in drugih regij, veliko jih v urgentno obravnavo pride samih, brez napotnice.

Zaradi velike dostopnosti PUCa se zgodi, da starši, kljub dežurni službi v domačem zdravstvenem domu, vozijo otroke več deset kilometrov daleč v PUC, kjer posledično prihaja do velike gneče. S tem se podaljša obravnava vseh otrok. Velika večina, od 75 do 90 % obravnav, je nenujnih.  V PUC se trudimo, da je, ne glede na vse razmere, obravnava vsakega otroka strokovna, a to zahteva svoj čas. In še enkrat, urgenca ni nadomestilo za  primarno zdravstvo.

Ob tem, ko v PUC pregledajo vsakega otroka, ki pride v tamkajšnjo enoto, se pri organizaciji dela srečujejo s podobnim oz. še večjim problemom kot naša Ambulanta za splošno nujno medicinsko pomoč, saj v PUC napotujejo zdravniki otroke tudi iz drugih regij. Tudi v delo PUC-a bi se namreč morali vključevati pediatri iz primarnega nivoja zdravstvenega varstva celjske regije, saj gre za delo v urgentni službi, ki bi ga moral opravljati vsak zdravnik ob svojem rednem delu (razen seveda zakonskih izjem). Trenutne razmere pa so popolnoma drugačne. V delo v PUC se vključujejo specialisti in specializanti naše bolnišnice ter nekaj specialistov in specializantov iz mariborske regije, in ob takšnih pogojih ekip v času povečanega obiska ni mogoče krepiti. Ob koncu velja pripomniti  še, da vzroka za incident ne gre iskati v stavki zdravnikov in zobozdravnikov, saj so otroci do 18. leta po zakonu zaščitena skupina pacientov v času stavke, zato se vse pediatrične obravnave izvajajo nemoteno na vseh nivojih zdravstvenega varstva.

Ob vsem razumevanju tesnobe in frustracij zaradi morebitnega dolgega čakanja na obravnavo in izvide,  vendar je potrebno vedno dodati, da  nasilje ni in nikoli ne bo pravi odgovor za reševanje kakršnih koli problemov in v nobeni od svojih oblik ni sprejemljivo. Nasilje zato odločno obsojajo in takšne dogodke predajamo v obravnavo ustreznim organom.

Da nasilje ni in ne sme biti odgovor na kakršen koli problem v zdravstvu in v družbi nasploh, je  jasno vsakomur samo le tistim ne, ki jih povzročajo. Ničelna toleranca tega nesprejemljivega početja  in sankcioniranja vseh kršiteljev in vseh oblik nasilja,  je edina pot do rešitve.

Vane T. Costa

vir: sbc&vtc

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno