Nekategorizirano

Svetovni voditelji so obeležili 75. obletnico zavezniškega izkrcanja v Normandiji. Slovenskih med njimi ni!?

Ob 75. obletnici začetka zavezniških operacij izkrcanja v Normandiji za osvoboditev Evrope izpod nacizma so se 5.6. 2019 v Portsmouthu na jugu Anglije ob britanski kraljici Elizabeti II zbrali svetovni voditelji iz držav zaveznic Avstralije, Belgije, Češke, Danske, Francije, Grčije, Kanade, Luksemburga, Nizozemske, Norveške, Nove Zelandije, Nemčije, Poljske, Slovaške in ZDA. Med njimi pa ni bilo predstavnikov Slovenije, ki bi imeli enkratne priložnost za srečanja z drugimi voditelji, predvsem predsednikom Trumpom.

Istočasno pa v Sloveniji poteka srečanje voditeljev oz. predstavnikov držav Pobude teh morij, kar je samo po sebi pozitivno, vendar pa bi v primeru, če bi se to srečanje začelo vsaj dan pozneje, morebiti lahko računali na udeležbo samega Predsednika Trumpa in prve dame Melanije, ki se mudita v Angliji, saj sta prav včeraj končala tridnevni državniški obisk v Združenem kraljestvu.  

Pri tem pa je pomembno in ilustrativno, da se je srečanja Pobude treh morij julija 2017 v Varšavi s strani ZDA udeležil prav predsednik Trump v spremstvu prve dame Melanije in so ob tej priložnosti potekali tudi bilateralni pogovori z vodstvom Poljske (Prvo srečanje Pobude je sicer bilo julija 2016 v Dubrovniku, tretje pa v Bukarešti). Prav v Waršavi se je Trump pohvaluil, kako njegova soproga prihaja iz Slovenije, ki jo zelo ljubi. 

Na tokratnem srečanju Pobude treh morij v Sloveniji pa ZDA zastopa Sekretar minister za energijo Rick Perry, ki je v preteklih mesecih obiskal več držav v Srednji in vzhodni Evropi z namenom promovirati ameriški zemeljski plin in s tem tudi diverzificirati oskrbo z energenti ter zmanjšati odvisnost od Rusije. Več držav v Evropi že ima terminale za prevzemanje utekošinjenega plina iz ZDA LNG, potekajo pa še pogovori za izgradnjo terminala na hrvaškem otoku Krku. 

Mogoče vam bo všeč