Nekategorizirano

Stroški dostave paketov z novimi pravili preglednejši

Cene dostave v drugo državo EU so med državami članicami zelo različne. Tako npr. dostava dva kilograma težkega paketa iz Belgije v Italijo stane skoraj 33 evrov, medtem ko isti paket iz Nizozemske v Italijo dostavijo za 13 evrov.

Cene dostave v tujino so lahko do petkrat višje od cen dostave znotraj države.

Pomanjkanje preglednosti koristi podjetjem, ki se ukvarjajo z dostavo, saj lahko tako računajo nerazumno visoke cene. To seveda škodi podjetjem, ki prodajajo preko spleta; dražja je dostava, manj bo kupcev, predvsem tujih.

Za boljše spletne nakupe

Poslanci bodo na plenarnem zasedanju danes glasovali o uredbi, ki bo na trg čezmejne dostave paketov v EU vnesla več preglednosti. To bo povečalo konkurenčnost trga, tako da lahko potrošniki pričakujejo nižje cene dostave.

Zakonodaja zahteva vzpostavitev posebnega spletnega mesta, kjer bodo potrošniki in e-trgovine lahko izvedeli, kakšne so cene dostave. Dostavna podjetja bodo morala potrošnikom predstaviti pregledne informacije o cenah, nacionalni regulatorji pa bodo morali bolj pozorno spremljati razmere na trgu.

Parlament je sicer že potrdil nova pravila, ki prepovedujejo geoblokiranje, onemogočanje spletnih nakupov glede na državo potrošnika.

 
 

Mogoče vam bo všeč