Edo Baumkirher, inšpektor za cestni promet Sektorja uniformirane policije PU Celje
LokalnoNotranje zadevepromet

Stopimo skupaj za večjo varnost v prometu-naj bo to naša vsakdanja skrb

Na današnji dan v Republiki Sloveniji  beležimo 59 žrtev v prometnih nesrečah kar je za 9 več v primerjavi z enakim obdobjem lani. Na območju PU Celje jih umrlo 9.  Kar  je sicer manj kot lani ko jih je bilo lani v tem času, je pa zaskrbljujoč   podatek, da je od tega kar 2/3  iz najbolj ranljivih skupin udeležencev v prometu. To so predvsem pešci, vozniki enoslednih vozil, skirojev in mopedov.

V samo treh urah so  policisti zaznali 127 kršitev cestno prometnih predpisov. Največ, kar 55 je bilo prekoračitev hitrosti, 48 voznikov ni uporabljalo varnostnih pasov, 11 prekrškov so storili kolesarji, 5 vozniki lahkih motornih vozil in 8 motoristi. 77. kršiteljem smo izdali plačilne naloge, dva tuja voznika sta globo poravnala na kraju, 48 so jih opozorili.

Prekršek-uporaba telefona med vožnjo

Policija svetuje da ti udeleženci,  poleg uporabe prometnih površin, ki so namenjene njim,  naj pazijo tudi na njihov medsebojni odnos in upoštevanje v prometu.  To pomeni da lahko skiroji vozijo na površinah za  pešce, mopedi  in  vsa tista enosledna vozila z najvišjo dovoljeno hitrostjo do 25kmH pa na površinah za kolesarje oziroma  po  kolesarskih poteh. Tukaj velja opozoriti da prihaja pri enoslednih vozil  do nedovoljenih posegov v motorje oziroma do umika  hitrostnih blokad. S tem ta enosledna vozila postajajo prehitra in zelo nevarna posebej za najbolj ranljivi del udeležencev prometu.

Po besedah  g. Eda Baumkirherja, inšpektorja za cestni promet Sektorja uniformirane policije PU Celje,  v takšnih primerih pride do zasega enoslednega vozila. Na žalost teh posegov je veliko  in posledično temu  primerno število zasegov je zaskrbljujoče. 

Prikaz merjenja hitrosti

O povečanemu številu  ugotovitev alkoholiziranosti v prometu pa med drugim navajajo tudi sprostitev in druženja ki jih je neprimerno več zaradi sedanjega časa brez  omejitev druženja in ukrepov iz časov korone. Letos se je delež alkoholiziranih voznikov povečal z lanskih 8 na 11%, posebej zaskrbljujoče pa je dejstvo, da je bila letos pod vplivom alkohola skoraj polovica povzročiteljev najhujših prometnih nesreč.

To  dejansko naplavi bistveno več teh udeležencev v prometu ki si dovolijo popiti preveč in kasneje se usesti  za volan. Takrat ne premislijo kaj se lahko zgodi glede na zaužitega alkohola. Zanimiv je podatek da je teh zelo malo med mladimi vozniki. Tukaj ima strah velike oči ali drugače povedano,  da mladi vozniki(od 0 let do 3 let) ko vozijo vsebnost alkohola v  krvi mora biti  0/mg

Akcija kot je današnja ko se opravljajo ad-hoc nadzori  kažejo na veliko število prekrškov. Žal.

 

Miran Gaberšek, svetovalec  za promet na Oddelku za okolje in prostor Mestne občine Celje, ki vodi projekte trajnostne mobilnosti, meni da na MO Celje polagajo veliko pozornosti in skrbi za varnost udeležencev v prometu. Skrbijo da je iz leta v leto vse več površin za kolesarje in pešce v  mestu in dostopu do mesta. Občina skrbi in izvaja dejanja ki so v prid povečani pretočnosti  prometa ter zmanjšani odvisnosti od avtomobilov.

Miran Gaberšek MOC, svetovalec za promet na Oddelku za okolje in prostor

V letu 2019 je zaživel projekt Celebus, zelo se je prijela izposoja koles imenovana kolesCE, kjer si je 220 koles možno izposoditi na 35. lokacijah. Uporablja jih 11.000 zadovoljnih uporabnikov. V zadnjih petih letih so uredili dobrih 30 km površin za kolesarje. Sem sodijo kolesarske poti, steze in kolesarski pasovi. Z vsem navedenim so veliko doprinesli k spremembi potovalnih navad Celjanov in njihovi varnosti.

 Skrb  za lastno  varnost, je lahko tudi  varnost za  ostale udeležence v cestnem prometu. Da bo za vse varno, prijetno in lepo. Življenje je eno, za vse.

 

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno