JKP Šentjur -Odpadno blato
črna kronikaZdravje

Stop za ekološke brezvestneže: »Celjski kriminalisti zaradi suma storitve kaznivega dejanja obremenjevanje in uničevanje okolja, kazensko ovadili devet oseb«

Iz Celjske PU  sporočajo,  da so njihovi  kriminalisti   konec  prejšnjega  meseca  zaključili  obsežno preiskavo  sumov  storitev  kaznivih  dejanj  obremenjevanje  in uničevanje okolja ter kazensko ovadili štiri odgovorne osebe podjetij iz Celja, Domžal in  Ljubljane  stare  34,  43, 46 in 50 let, štiri zaposlene v podjetjih iz Domžal  in  Ljubljane  stare  30, 40, 56 in 57 let ter 27-letnega moškega z območja Šentjurja.

Predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo Celje.

V vsem tem postopku, ki so ga vodili in pripeljali do točke  potrditve suma kaznivega dejanja,  se gre   za  primere onesnaženja okolja, ko so vozniki tovornih vozil, na štiri zemljišča  v Vodulah pri Dramljah, industrijski coni v Šentjurju, v Jerčinu ter v Spodnjem Grušovju,  nezakonito odložili več kot  500.000 kg odpadnega blata  iz  čistilnih  naprav  in  s  tem poslabšali kakovost zraka, vode in zemlje  v  takem  obsegu, da so s tem povzročili tudi dejansko nevarnost za živali in rastline na omenjenih zemljiščih in okolici. Seveda za morebitne kasnejše posledice se niso zmenili oziroma so »vestno« ravnali

Voznika  prevozniškega  podjetja  z  območja  Ljubljane  sta  v  Vodule pri Dramljah  na  starejše divje odlagališče pripeljala okoli 370.000 kg okolju škodljivega  odpadnega  blata.  Zaradi  takratnega  močnega  deževja  se je odpadno  blato  stekalo  še  v  bližnji potok in ga onesnažilo. Voznika sta odpadno  blato  vozila  iz  čistilnih  naprav  Ptuj in Tuncovec pri Rogaški Slatini.  Voznik  istega podjetja je na travnik v industrijski coni Šentjur iz čistilne naprave Ptuj pripeljal in odložil 22.500 kg odpadnega blata, iz čistilne  naprave  Tuncovec  pri  Rogaški  Slatini  pa  je pripeljal 36.500 kilogramov odpadnega blata in ga odložil na travnik v kraju Jerčin.

JKP Šentjur-Odpadno blato v Dramljah

PU Celje

Voznika  prevozniškega  podjetja z območja Domžal sta v Spodnje Grušovje iz čistilne  naprave  Tuncovec  pri  Rogaški  Slatini pripeljala in nezakonito odvrgla vsaj 108.000 kg odpadnega blata, kar je imelo za posledico uničenje več dreves in gozdnega rastja.

Odpadno  blato   iz  čistilnih  naprav  so  osumljeni nezakonito odlagali v naravnem  okolju  izključno  z  namenom,  da  bi  si  pridobili  čim  večjo protipravno  premoženjsko korist. Javna komunalna podjetja so namreč za vso oddano blato v skladu s sklenjeno pogodbo  s podjetjema iz območja Celja in Ljubljane  plačevala  ceno,  kot da bo oddano blato ustrezno skladiščeno in uničeno.  Motiv sodelujočih je bilo torej izključno koristoljubje, ne glede
na posledice, ki so in bi še lahko nastale v naravnem okolju.

S  preiskavo  je  bilo  tudi  ugotovljeno,  da  sta  pogodbeni  podjetji  v dokumentaciji, ki sta jih oddajali uradnim organom, prikazovali, da je bilo vso  prevzeto  odpadno  blato  iz  čistilnih  naprav  prevzeto  in ustrezno skladiščeno.

Vsem  štirim   osumljenim pravnim osebam je skupno opravljanje dejavnosti s področja   ravnanja  z odpadki, vendar med seboj nimajo sklenjenih pogodb o sodelovanju.  Kljub temu so njihovi zastopniki pri storitvah očitanih sumov kaznivih dejanj izjemno usklajeno delovali, tako pri iskanju odlagališč kot tudi pri prevozih in odlaganju nevarnih odpadkov v naravo.

Vseh  devet  osumljenih smo kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja  obremenjevanje  in  uničevanje okolja po 2. točki 1. odstavka 332. člena  KZ-1 v zvezi z 20. členom KZ-1, za kar jim grozi do osem let zaporne kazni.

Ali bo to konec bio-kriminala in teroriziranja  naravnega in bivalnega okolja? Ali pa bodo šli naprej v še manj obljudene dele države ter izkoriščali nevednost lokalnih prebivalcev na eni strani in  požrešnosti ekoloških »teroristov« na drugi strani,  pa lahko zvemo v  času ki je pred nami.

Upajmo da z drugačnimi  zgodbami iz področja ravnanja z odpadki. Brez požrešnih in nevestnih eko-teroristov.

Vane T. Costa

foto JKP Šentjur

 

Mogoče vam bo všeč