Dogodki in prireditveGospodarstvoSlovenijaV fokusu

ZSSS – Ob 7. oktobru – dnevu dostojnega dela vabimo platformne delavke in delavce pred Dom sindikatov!

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je pripravilo za današnji dan dostojnega dela – različne aktivnosti.

V četrtek, 7. oktobra 2021 , na svetovni dan dostojnega dela, na ZSSS skupaj s Sindikatom Mladi plus in s Sindikatom delavcev prometa in zvez Slovenije pripravljajo (ZSSS) več aktivnosti.

Najprej bo pred Domom sindikatov na Dalmatinovi 4 v Ljubljani ob 11:00 na vrsti novinarska konferenca, potem pa bo sledil program intervencije v javnem prostoru, s pomočjo katerega bomo v ospredje postavili pomanjkanje delavskih in socialnih pravic na primeru delavk in delavcev v platformni ekonomiji – dostavljalk, dostavljavcev hrane, ki jih vsak dan videvamo na ulicah, taksistov, na čigar položaj bomo še posebej opozorili, in drugih.

Opozorili bomo na pomanjkanje osnovnih in delavskih pravic ter slabih pogojev dela, s katerimi se srečujejo omenjene delavke in delavci. Ti namreč nimajo niti pravice do odmora, do varnosti in zdravja pri delu, plačane malice, dostopa do sanitarij, onemogočena jim je tudi pravica do organiziranja, ki je osnovna delavska in človekova pravica. S tem bomo hkrati ozavestili širšo javnost o splošnem kratenju delavskih in socialnih pravic ter o pomenu dostojnega dela za vse.

Na dan dostojnega dela bomo sindikati tudi platformnim delavkam in delavcem omogočili pravice, ki bi jim pripadale, če bi bili redno zaposleni: brezplačno jim bomo zagotovili malico, možnost za odmor, postavili bomo popravljalnico koles, s katero bomo stopili naproti raznašalcem hrane, ki morajo sami skrbeti za svojo opremo, obenem pa jim zagotovili še pravico do organiziranja in sindikalne pomoči.

Pred Domom sindikatov bomo v vsakem primeru, ne glede na vreme, saj tudi platformne delavke in delavce garajo praktično nonstop.

Drage delavke in delavci, pridružite se nam!

Na kršitve in nereguliranost platform dela v teh dneh opozarjajo tudi evropske institucije – trenutno namreč potekajo intenzivna pogajanja med Evropskim svetom, Evropsko komisijo ter socialnimi partnerji, in sicer o reguliranju platformnih podjetij s ciljem, da  8. decembra Evropska komisija objavi predlog evropske direktive, s katero bi uredili platformno delo. Problematika delovanja platformnih podjetij je v Sloveniji relevantna tudi, ker je vlada nedavno sprejela spremembe Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prevozih v cestnem prometu, ki tudi na področju taksi prevozov omogočajo prihod platformnih podjetij, kot je Uber, ki je znan po kršenju delavskih pravic in nelojalni konkurenci, kar dokazujejo številne sodbe evropskih sodišč.

Pridružite se nam torej v četrtek, 7. oktobra, na svetovni dan dostojnega dela. Ves sindikalni program bo trajal do predvidoma 17:00.

vir: https://www.zsss.si/platformno-delo/

 

 

Mogoče vam bo všeč