Več

Štiri najpogostejše vrste osebnosti na delovnem mestu in kako z njimi učinkovito sodelovati

Med seboj smo si različni. Vsak ima lastna razmišljanja, izkušnje, prepričanja in kulturo. Zaradi te raznolikosti je življenje seveda zanimivejše in razburljivejše, na delovnem mestu pa to lahko povzroča težave, kadar zaradi razlik pride do sporov. Učenje učinkovitega sodelovanja s sodelavci in iskanje ravnovesja med vašo osebnostjo in njihovimi je pomemben del poklicnega življenja.

Ogledali si bomo štiri značilne vrste osebnosti, na katere utegnete naleteti, in vam ponudili nekaj nasvetov za vzpostavljanje učinkovitih delovnih odnosov z njimi.

 

Voditelj

Kdo je voditelj? Voditelji so običajno zelo ambiciozni, zagnani in samozavestni posamezniki. So ljudje, ki prevzemajo nadzor nad dogajanjem, sprejemajo hitre odločitve in najverjetneje opravijo veliko nadur. Poleg teh pozitivnih lastnosti pa so nagnjeni k uveljavljanju lastnega mnenja ter so neobčutljivi za razmišljanja in občutke drugih. Znajo videti širšo sliko, a včasih niso pozorni na podrobnosti.

Kako lahko z njim sodelujete? Bodite jasni, k njim pristopajte razumno in logično, zlasti če želite, da bi poleg svojega mnenja upoštevali tudi mnenja drugih. Sledite jim in jim omogočite svobodo, ki jo potrebujejo za svojo uspešnost. Ne vznemirjajte se in ne pustite se razdražiti, če rečejo ali storijo nekaj, kar se vam zdi žaljivo – verjetno to sploh ni bil njihov namen.

 

Mirovnik

Kdo je mirovnik? Mirovniki so v osrčju močne in uspešne skupine, saj so potrpežljivi, diplomatski in razumni. Mirovniki vam preprosto morajo biti všeč, saj so običajno prijazni, neškodljivi in razumevajoči. Vendar pa se na vsak način izogibajo sporom, včasih tudi v lastno škodo, preveč se trudijo vsakomur ugajati in si zlahka naložijo preveč delovnih obveznosti in odgovornosti.

Kako lahko z njim sodelujete? Preden jim naložite opravilo, preverite, s čim se trenutno ukvarjajo, saj bodo najverjetneje rekli „da“, tudi če nimajo časa. Spodbudite jih, da izstopijo iz svojega območja udobja, izrazijo svoje mnenje in doživijo nove izkušnje. In ne pozabite se jim zahvaliti za opravljeno delo – mirovniki so tako skromni, da jih včasih jemljemo za samoumevne!

 

Družabnež

Kdo je družabnež? Družabneži so zabavni, živahni, zavzeti, glasni in zgovorni. Odlični so pri mreženju in druženju, v njihovem delu pa je pogosto mogoče zaznati pridih ustvarjalnosti. Po drugi strani pa utegnejo biti neorganizirani, njihovo pozornost lahko hitro preusmerijo drugi dejavniki, sodelovanje z njimi pa je pogosto težavno, saj begajo z enega opravila na drugo.

Kako lahko z njim sodelujete? Družabnežem omogočite svobodo, da bodo lahko izrazili svojo ustvarjalnost, hkrati pa jim naložite jasno določene naloge in časovne roke, da bodo ostali osredotočeni. Pozitivno sodelujte v pogovorih z njimi, vendar se jim ne pustite zapeljati v klepet, predvsem pa se izogibajte zlobnemu obrekovanju!

 

Analitik

Kdo je analitik? Analitiki so resni in razmišljujoči ter radi delajo samostojno. Lahko jim zaupate, da bodo nalogo opravili po visokih standardih, vendar lahko njihova potreba po popolnosti privede do neizogibnega razočaranja, ki ga občutijo nad sabo in sodelavci. Analitiki odlično izpolnjujejo navodila, vendar pride včasih na plan tudi njihova negativna plat – s težavo se namreč spopadajo z negotovostjo in novimi položaji, zaradi katerih morajo izstopiti iz svojega območja ugodja.

Kako lahko z njim sodelujete? Analitiki cenijo, da jim pri odločanju pustite čas za razmislek in ne pritiskate nanje. Prav tako želijo imeti vse informacije vnaprej, tako da se lahko premišljeno odločijo. Podajte jim torej dejstva in jim pustite proste roke, v zameno pa boste dobili odlično opravljeno delo.

Seveda ne gre le za to, kako vi vzpostavljate odnose z drugimi – tudi drugi bodo želeli enako storiti z vami. V teh opisih boste morda prepoznali tudi sebe – zakaj torej ne bi čim bolj izkoristili svojih delovnih odnosov in razmislili o nasvetu z druge strani?

Članek je bil izvirno objavljen na strani Eures. 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Več