V.V Putin foto AP
Evropavojna območja

So že šteti dnevi Putinu?- “Za ruske varnostne službe je vojna izgubljena, državni udar je realna možnost”

Brez jedrskega orožja ali splošne mobilizacije Rusija nima nobenih  možnosti za zmago. Najvišji varnostni uradniki Vladimirja Putina razumejo, da je vojna v Ukrajini “izgubljena” in da je državni udar zdaj resnična možnost. Le naj bo!

Tako je pred Daily Mailom napovedal bolgarski strokovnjak za Rusijo Hristo Grozev. Prepričan je, da bodo Putina najverjetneje poskušale strmoglaviti elite v GRU in FSB, saj poznajo resnico o dogajanju na terenu. In te elite že iščejo načine, kako odnesti svoj denar in  odpeljati  svoje družine iz države v pričakovanju Putinovega padca.

Na vprašanje Radia Svoboda, kaj bi lahko povzročilo državni udar, je Grozev dejal, da bi lahko prišel trenutek, če ali ko Putin ukaže svojim generalom, naj izvedejo jedrski napad. Če se Putin odloči izdati ukaz za uporabo jedrskega orožja, mora biti prepričan, da bodo vsi v verigi ta ukaz izpolnili, je dejal.

 

“Če ga nekdo ne bo izpolnil, bo to znak neposlušnosti. In morda celo fizična Putinova smrt. Dokler ni prepričan, da  ga bodo vsi izpolnili, tega ukaza ne bo dal. Grozev meni, da takšni strahovi Putina ovirajo pri odredbi za  splošno mobilizacijo ruskih oboroženih sil in prebivalstva.

Tak ukaz bi mu omogočil znatno povečanje števila vojakov v Ukrajini, kar bi lahko spremenilo potek vojne v njegovo korist.

Po Grozevu pa bi ukaz izzval tudi “socialno eksplozijo” med navadnimi Rusi, saj bi pomenilo priznanje neuspeha “posebne vojaške operacije«, ki se v normalnem besednjaku imenuje vojna in napad na suvereno državo,  ki jo je Putin doslej  vedno  označil za svoj  velik »uspeh«.

Brez uporabe jedrskega orožja ali splošne mobilizacije Rusija skoraj nima možnosti za zmago v vojni, je dejal poznavalec razmer. “Varnostna elita to razume, zato najverjetneje poskušajo odstaviti svojega vodjo,” je dodal.

 

Strokovnjak  je tudi dejal, da so se poleti ministrstva za obrambo v domnevni bunker poveljevanja in nadzora blizu Ufe – 725 milj vzhodno od Moskve – zmanjšali od začetka vojne. “Ti elitni poleti, ki smo jih registrirali pred mesecem dni, zdaj niso tako intenzivni”

Grozev prav tako meni, da se visoke osebnosti v FSB, glavni ruski agenciji za notranjo varnost, in vojaškem obveščevalnem direktoratu GRU pripravljajo na obdobje po Putinu. “Intelektualni del GRU, tisti, ki imajo ‘popolne informacije’, razumejo, v kakšno močvirje je padel Putin.”  “In tudi elita FSB, ki pozna natančno število žrtev med ruskimi vojaki in razume, da matere, žene, sestre mrtvih ali pogrešanih ruskih vojakov ne nehajo spraševati. Vedo, da bo ta situacija sčasoma ušla izpod nadzora.

 

To so deli varnostnih sil, ki poznajo nevarnosti režima in se zdaj pripravljajo na svojo prihodnost. Nekateri med njimi iščejo priložnost, da svoje družine odpeljejo iz Rusije, vsi iščejo načine, kako nakopičeni denar (v mnogih primerih korupcijski denar) prenesti v dolarje in evre. “To je že nekakšna izdaja teh ljudi, ker ne sledijo ideološkim ukazom Kremlja, ampak se pripravljajo na alternativno realnost,” je dejal.

Če lahko dodam, da bodo reakcije Putina iz dneva v dan obratno sorazmerne od možnosti za »časten« umik  in morebitno njegovo tiho umikanje v določena območja širne »Ruske Federacije« kjer ga bodo zdravili in mu privoščili mir ter počasno  fizično ugašanje. Bo vztrajal dokler ga, bi po naše, po slovensko rekli » srce ne bo izdalo«.  Ali se bo to zgodilo zelo kmalu, kar je vsekakor dobro za vse, to se natančno ne more strniti v dve besedi, ve pa se da če bo trajalo dlje,  bo način njegovega umika bolj nenavaden in okoliščine njegovega umika bolj »grde« in ponižujoče zanj.

Prevedel in pripravil:  Vane T. Costa

Vir: bgnes&vtc&sevropa

Foto:AP

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa