Podaljšano vojno stanje v Ukrajini. Do zmage!
Evropavojna območja

Vrhovna Rada Ukrajine: “Vojno stanje in mobilizacija v Ukrajini podaljšana do konca avgusta”

Parlament je potrdil predsedniške odloke. Vrhovna rada je podaljšala vojno stanje do 23. avgusta.

Po besedah ​​vseljudskega  poslanca Yaroslava Zheleznyaka, je parlament potrdil predsedniški odlok, po katerem se vojno stanje nadaljuje od 5.30 uri   25. maja 2022 še  za nadaljnjih 90 dni. “Za” je glasovalo 320 poslancev.

Rada je tudi podaljšala splošno mobilizacijo do 23. avgusta. Parlament je ustrezni predsedniški odlok potrdil s 315 glasovi.

Splošna mobilizacija bo trajala še 90 dni – do 23. avgusta.

Vrhovna Rada je 18. maja predložila predsedniški osnutek zakonov o odobritvi odloka predsednika Ukrajine “O podaljšanju obdobja vojnega stanja v Ukrajini” (št. 7389) in “O podaljšanju obdobje splošne mobilizacije« (št. 7390), ki predlagajo podaljšanje vojnega stanja in splošne mobilizacije do 23. avgusta.

Kot je pisal UNIAN.ua, je Vrhovna Rada 24. februarja glasovala za uvedbo vojnega stanja v Ukrajini. Od takrat je bila podaljševano  za en mesec.

Predstavnik predsednika na ustavnem sodišču Fjodor Venislavsky je v oddaji “teleton”(dolgi telefonski pogovori) pojasnil, da je odločitev o takojšnjem podaljšanju akcije za 3 mesece posledica dejstva, da je za protiofenzivo potrebno več časa kot za obrambo.

“Od 24. februarja smo že dvakrat nadaljevali vojno stanje. Zdaj razumemo, da se je sovražnik osredotočil na gradnjo utrdb na začasno nadzorovanih ozemljih. V protiofenzivo so težje naloge kot obramba. Zato se moramo zavedati, da  osvoboditev na celotnega  ozemlja Ukrajine ne bo možno izvesti  v  prihajajočem  mesecu,” je pojasnil Venislavsky.

Obenem je poudaril, da bo Vrhovna Rada odpravila vojno stanje, če bi ukrajinska vojska v manj kot treh mesecih osvobodila ozemlje Ukrajine pred ruskimi okupatorji.

Prehod v protiofenzivo. In osvoboditev.

To je  izjavil Zelenski, ki meni, «da bo Ukrajina vrnila vsa svoja ozemlja in se bo vrnila na izhodiščne  položaje na dan 24 februar pred rusko invazijo. To pomeni da nas niso pokorili  zato ker mi branimo svojo zemljo«.

V trenutku, ko je »zlomljena hrbtenica« Putinovim okupatorskim silam in posredno samemu Putinu, kot meni Zelenski v enem TV intervjuju,  je najmanj kar lahko naredijo Ukrajinci, da strnejo vrste in v naslednjem obdobju storijo zgoraj omenjeno, podaljšati vojni stanje in priti na prej omenjena izhodišča. Od tam naprej sledi » mukotrpna« diplomacija ali pogajanja.

Do sedaj je bilo vedno tako, kdor brani in obrani, na koncu zmaga. Nikoli in nikdar v nobeni vojaški doktrini ni uspelo napadalcu, agresorju,  da je totalni zmagovalec.  Slej ko prej  ga hegemonistična zaslepljenost pripelje do neizogibnega poraza  ali neslavnega umika. Rusom to » privoščim« z  željo da se jim zgodi v najkrajšem možnem času. Tudi v njihovo “dobro”

Prevedel in pripravil:  Vane T. Costa

Vir: unian&vtc

Foto splet

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa