Minister dr. Anže Logar ob dnevu slovenske diplomacije(foto Tamino-MZZ)
PolitikaSlovenijaZunanja politika

30 let od sprejema v OZN: Dan slovenske diplomacije posvečen prvi ženski diplomatki

Tudi letos so v ministrstvu za zunanje zadeve proslavili Dan slovenske diplomacije, ki ga vsako leto praznujejo 22. maja na obletnico vstopa Republike Slovenije v Organizacijo združenih narodov.

Dan slovenske diplomacije, Ljubljana (Tamino- MZZ)

“Praznik slovenske diplomacije je vedno priložnost tudi za oceno njenega dela. Dosegli smo novo kakovost odnosov s sosedi in v ospredje postavili to, kar nas povezuje.

Slovenska zunanja politika je v dobri formi, v dobrih odnosih s sosedi, okrepljena v vseh njenih ključnih razsežnostih: po dveh letih je Slovenija na mednarodnem prizorišču bolj evropska, bolj srednjeevropska in sredozemska, bolj čezatlantska ter bolj odprta v svet,” je na slovesnosti poudaril minister dr. Anže Logar.

 

Na ta dan se že vrsto let spominjamo diplomatov, ki so čutili in mislili slovensko, evropsko in svetovljansko. Spominjamo se vseh tistih, ki so v prelomnih trenutkih zgodovine, zlasti v tistih časih pred tridesetimi leti prepoznali znamenja časov in se – tudi takrat, ko je bilo to tvegano in nikakor ne oportuno – odločili za Slovenijo. Med njimi je bila tudi dr. Katja Boh, prva veleposlanica Republike Slovenije v Republiki Avstriji. Kot odločna zagovornica človekovih pravic in političnega pluralizma se je v politiko vključila že v 80ih letih ter postala ministrica za zdravje v prvi demokratično izvoljeni slovenskih vladi premiera Lojzeta Peterleta. V slovenski diplomaciji je vzpostavila visoka merila uglajenosti, strokovnosti in osebne etične drže.

Na slovesnosti je diplomatke in diplomate nagovoril tudi predsednik prve demokratično izvoljene vlade Republike Slovenije Lojze Peterle. V svojem govoru je predstavil spomine na dr. Katjo Boh: ˝Bila je intelektualka širokih obzorij, zgled poštenosti in etike,˝ je dejal in poudaril, da mu je bilo v čast sodelovati z njo. ˝Prepričan sem, da bi zaploskala dosežkom diplomacije v zadnjih dveh letih, ˝ je še dodal in tudi sam čestital ministru dr. Logarju za uspešno delo ter vsem prisotnim.

Lojze Peterle ob dnevu slovenske diplomacije (Tamino-MZZ)

Minister dr. Logar se je diplomatkam in diplomatom, uradnikom in drugim delavcem zahvalil za profesionalno opravljeno delo ter za prispevek k doseganju skupnih ciljev slovenske diplomacije. “Ne glede na razlike v naših pogledih na svet verjamem, da smo sposobni še naprej biti enotni v oceni, kakšno in katero mednarodno okolje nam zagotavlja uresničevanje naših najbolj bistvenih interesov, to je varnosti in blaginje državljank in državljanov. In prav to – enotnost navzven in pluralnost navznoter – je danes, v sedanjih mednarodnih razmerah morda še pomembnejše kot pred tremi desetletji,” je zaključil minister. Sklenil je, da to, kar je Slovenija danes, je tudi delo slovenskih diplomatk in diplomatov, kakršna je bila dr. Katja Boh. Zahvalil se je vsem v diplomaciji, ki tudi danes na prvo mesto postavljajo Slovenijo.

 

Slovenska diplomacija  mora biti vedno in redno permanentna kombinacija delovanja načina naše nekdanje prve ženske diplomatke dr. Katje Boh in prodornostjo in delovanja še aktualnega ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja.

Subtilna, močna, vztrajna in dolgoročno pravilno in v ponos vsem nam,  ki nas predstavljajo  na mednarodnem diplomatskem parketu in prostoru. Takšna mora biti ves čas,

 

Vane  T. Costa

Vir in foto: MZZ(Tamino)

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika