Nekategorizirano

Stanko Prislan nov predsednik foruma za kmetijstvo

V kulturnem domu v Škofljic, eni od primestnih občin Ljubljane, so se na 12. konresu zbrali člani in članice kmetijskega foruma SDS. KOngresa se je udeležil tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je med drugim poudaril, da je slovensko podeželje ena od trdnjav SDS. »Podeželje je slovenska značilnost, politično bolj zdravi del Slovenije, ker so ljudje ohranili več zdravega kmečkega razuma,” je dejal Janša in pohvail dosedanje delo foruma za kmetijstvo, ki je v Strokovnem svetu SDS pri pripravi strankinega programa razvoja kmetijstva in podeželja, pustil močan pečat. “Vsak, ki živi na svoji zemlji, v hiši, ki jo je sam zgradil, je manj dojemljiv za pravljice, kako denar raste na drevesih in  kako je največji problem, kako bomo trošili in delili tisto, kar bodo drugi ustvarili,” je še dejal Janša.

Kritičen je bil do dejstva, da »vlada javnega sektorja tudi v časih, ko je denarja dovolj, sprejema zakonodajo, ki gre na škodo enakomernega razvoja slovenskega podeželja, slovenskega kmetijstva in slovenskih vasi.« Tak primer je, kot pravi, zakon o financiranju občin. Kljub temu da se v proračun steka kar milijardo evrov več denarja kot leto poprej in se ga za prihodnje leto načrtuje milijardo in pol, se sredstva predvsem podeželskim občinam nižajo, najbogatejšim, recimo Mestni občini Ljubljana, ki je na 130 odstotnih točk evropske razvitosti, pa se namenja dodatna sredstva. Predsednik SDS je spomnil, da je vlada Mira Cerarja podpisala poseben sporazum za dodatnih 300 milijonov evrov programov zgolj z Ljubljano. »Na splošno se reže, priviligirancem pa se daje posebej. S tem se ustvarja dodatne razlike v razvoju in šibi tista okolja, ki so glas razuma v tej Sloveniji,« je poudaril Janša in se zahvalil za sodelovanje dosedanjemu vodstvu foruma za kmetijstvo.

Zbrane je nagovoril tudi novi predsednik Foruma za kmetijstvo pri SDS Stanko Prislan, ki je dejal, da se je za kandidaturo odločil, ker želi delati dobro za slovenskega kmeta in slovensko podeželje. Poudaril je pomen sodelovanja foruma z vsemi deležniki odločanja na področju kmetijstva in podeželja.

Po opravljenih volitvah, kot rečeno je bil za predsednika Foruma izvoljen Stanko Prislan, izvoljen pa je bil tudi 16 članski izvršilni odbor in tri ččlanski nadzorni odbor, je Matjaž Kočar, predsednik strokovnega odbora za kmetijstvo in okolje pri SDS, predstavil osrednje točke delovanja SDS na področju kmetijstva. 

1. večja vloga in pomen družinskih kmetij,

2. kmetijska zemljišča in gozdovi morajo služiti svojemu osnovnemu namenu,

3. prehranska varnost Slovenije ne sme biti zgolj prazna beseda,

4. graditev verige poslovnega sodelovanja v primarnem kmetijstvu, predelavi in trgovini,

5. državni uradniki morajo biti v službi človeka, občana, krajana in ne obratno

Mogoče vam bo všeč