Sr(e)čni mladostniki na ŠC Celje(foto.ŠCC)
Dogodki in prireditveizobraževanješolstvo in znanjeZdravje

Sr(e)čni mladostniki-Le skupaj zmoremo več!

O tem so skozi teden delavnic razmišljali dijaki Šolskega centra Celje. Ob svetovnem dnevu srca so prisluhnili enemu od 12 srčnih kirurgov v Sloveniji, nato pa v izzivih, ki so jih pripravili drug drugemu, med drugim odkrivali pomen srčnosti. Spodbujanje srčnosti, pomoči drug drugemu in sodelovanje so lastnosti, ki jih moramo gojiti že zelo zgodaj, saj bomo le tako kot družba uspešni, je prepričano vodstvo šolskega centra.

Foto: ŠCC

Približno tisoč dijakov prvih letnikov vseh 5 šol se je pomerilo v športnih igrah, ki so jim zvišale srčni utrip. Udeležili so se poslikavanja teles, tekmovali so v zabijanju žebljev, s telesi so oblikovali obliko srca, varili s simulatorjem in se preizkusili v temeljnih postopkih oživljanja. »Dijaki so se ob reševanju izzivov družili, sodelovali, si pomagali, tkali nove vezi in se ob tem nadvse zabavali,« je povedala koordinatorica dogodka Mateja Rajh Jager. Pri izvedbi so sodelovali dijaki Srednje zdravstvene in kozmetične šole Celje in Skupnost višjih strokovnih šol.

ŠCC

Dijaki višjih letnikov pa so z zanimanjem sodelovali v pogovoru s srčnim kirurgom Borisom Robičem, ki je pionir na področju operacije srca skozi eno samo luknjico. »Veliko korist imajo od tega predvsem starejši, ki so prekrhki za poseg na odprtem prsnem košu. Posegi so manj invazivni, domov gredo čez nekaj dni in imajo veliko od tretjega življenjskega obdobja. Poseg je primeren tudi za mlajše ljudi, da jih čimprej vrnemo v službo,« pravi Robič.

Ob zaključku tedna srčnosti je misli o skrbi za zdravje ob skupnem zdravem zajtrku strnilo še približno 350 zaposlenih Šolskega centra Celje.

Le  tako naprej!

Vir in foto: šcc&šk

Mogoče vam bo všeč