Nekategorizirano

Srečanje prevoznikov in njihovih družinskih članov: Slovenske prevoznike “ubija” nelojalna konkurenca iz vzhodne Evrope

V Slovenski Bistrici se je na tretjem vseslovenskem  srečanju zbralo okrog dva tisoč prevoznikov, ter njihovih družinskih članov in zaposlenih, ki sta ga pripravili Sekcija za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in Sekcija za cestni transport pri Gospodarski zbornici Slovenije, gostitelj pa slovenjebistriški prevoznik Danijel Fijavž. Da sodi sektor prevozništvo blaga in ljudi ter špedicije med najpomembnejše gospodarske panoge, ki zaposljuje kakih 60 tisoč delavcev, ki domačemu družbenemu proizvodu pa prispeva kake tri odstotke, so potrdili tudi obrazi pomembnežev državnega vrha, dva ministra in predsednik Državnega zbora, da o evropski komisarki za promet ne izgubljamo besed. 

							Tudi uvodničarji so v svojih nagovorih izpostavili, da je prevozništvo močna gospodarska panoga, zato si želijo, da bi se razmere še izboljšale. Slovenjebistriški župan dr. Ivan Žagar je poudaril, da je ob njihovem aluminjsko – gospodarskem gigantu Impolu še veliko gospodarskih subjektov s področja gozdarstva, kmetijstva in vinogradništva, prav vsi pa potrebujejo prevozniške storitve. Gostitelj srečanja, prevoznik Daniel Fijavž, pa je menil, da je prevozništvo sicer naporna dejavnost, a jo opravljajo s strastjo. Po njegovem so prevozniki iz posebnega testa.

Danijel Fijavž

Boris Doblekar, poslanec SDS v DZ in član parlamentarne komisije za infrastrukturo, pričakuje, da bo oblast v nakjrajšem času poskrbela za ukrepe, ki bodo okrepili konkurenčno sposobnost slovenskih prevoznikov.

Boris Doblekar, poslanec SDS v DZ

Tudi Peter Piše, avtoprevoznik, podpredsednik OZS in predsednik sekcije avtoprevoznikov pri OZS, je zbrane spomnil na številne probleme, s katerimi se srečujejo slovenski prevozniki. Zadnji, zaradi katerega od resorne ministrice in  slovenske vlade pričakujejo, da bodo našli ustrezne sistemske rešitve. 

Peter Pišek, predsednik sekcije prevoznikov pri OZS

Zakon naj bi bil že v pripravi, dodaja Robert Sever iz sekcije za promet pri GZS. Po medresosrskem usklajevanju naj bi ga še jeseni poslali v odločanje poslancem DZ.

Robert Sever GZS

Da gre za razvojno propulzivno gospodarsko dejavnost, pričajo tudi statistični podatki:v zadnjih letih število zaposlenih v prevozniškem sektorju povečalo za 13 odstotkov, rast izvoza izdelkov pa kar 16 odstotkov. Čeprav so bili že doslej zelo uspešni, naj slovenski prevozniki še bolje izkoriščajo možnosti pridobitve EU finančnih sredstev za obnovo svojega voznega parka, je bilo sporočilo evropske komisarke za promet Bulčeve. 

Mogoče vam bo všeč