SDS predlaga posvetovalni referendum o priznanju Palestine(Foto: splet)
EvropaPolitikaSlovenijaSvetV fokusu

Srborita vladajoča koalicija v jok pa na drevo. Ostali so za nekaj časa brez svoje igračke, igranja z ugledom države Slovenije, kar priznanje Palestine zagotovo je!

Vlada«  Republike Slovenije je na svoji 105. redni seji dne 30. maja 2024 določila besedilo Predloga sklepa o priznanju neodvisnosti in suverenosti Državne Palestina in ga posredovala v sprejem Državnemu zboru Republike Slovenije. S takšnim sklepom Vlada Republike Slovenije daje napačen signal, in sicer predstavlja nagrado terorističnemu gibanju Hamas za teroristični napad na Izrael. To je poteza, ki škoduje Sloveniji. Pika.

 

 

Sedaj ni pravi trenutek, da podpremo Palestino, tudi zato ker kot taka ne obstaja z legitimnim vodstvom. Že skoraj dve desetletji bo, odkar so imeli zadnje volitve. Državo namreč vodi teroristična organizacija Hamas, ki je tudi spodbudila zadnjo vojno. Rešitev dveh držav je blokirala palestinska stran, zato je potrebno poudariti, da če bi Republika Slovenija v tem trenutku priznala Palestino, bi priznala, legitimirala in opravičila vsa teroristična dejanja Hamasa.

Obenem bi ta in takšna Palestina  še vedno rovarila proti Izraelu in želela izginotje države Izrael. Vse do takrat Palestina mora zoreti, tudi tako, da  odstrani teroriste in skrajneže  iz sedanjega in bodočega kreiranja morebitne države Palestine. Hamas+ terorizem   je formula za nikoli dosežen cilj, ki ga oni imenujejo država  Palestina

Palestina mora izvoliti novo demokratično legitimno vodstvo, ki bo sogovornik na pogajanjih, če bo izpolnjen določen pogoj – priznanje izraelske države. Sedaj imajo namreč napisano, da je potrebno državo Izrael uničiti.  S tem ni in ne bo nič, niti P. od Palestine.

Zeev Boker, aktualni veleposlanik Izraela na Malti in tudi veleposlanik Izraela v Sloveniji, je po katastrofalnih poplavah, ki so avgusta lani prizadele Republiko Slovenijo izpostavil, da je bil Izrael edina država zunaj Evrope, ki je vojaško pomagala Sloveniji. Priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države bi škodovalo interesom Republike Slovenije.

 Izrael je pomagal Sloveniji tudi med  osamosvojitvenimi časi in procesi. Pa ne smo na deklarativni ravni.   Sedanja levo liberalna garnitura se »igračka«  z vsem dobrim kar se je zgodilo v odnosih med dvema državama.

Republika Slovenija je članica Varnostnega sveta Združenih narodov na predlog naših zaveznikov iz zveze NATO in Evropske unije. Slovenija v Varnostnem svetu Združenih narodov predstavlja vzhodnoevropsko skupino, ne pa neuvrščenih, bodisi Karibov bodisi arabskih držav. S takšnim dejanjem se dela Republiki Sloveniji dolgoročna škoda. Edini, ki bo pozdravil to dejanje, bo teroristična organizacija Hamas.

 

Predlog za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine

V tem primeru Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke  predlagajo, da se pred nadaljevanjem zakonodajnega postopka o Predlogu sklepa o priznanju neodvisnosti in suverenosti Države Palestina na Odboru za zunanjo politiko opravi javna predstavitev mnenj. Namen javne predstavitve je opraviti široko razpravo ter pridobiti mnenja in stališča strokovne in širše javnosti.

Slovenski volivci in volivke imajo vso pravico odločiti o tako pomembni temi, kot je zunanjepolitično vprašanje, ki bo imelo dolgoročne posledice za Republiko Slovenijo. Gre tudi za vprašanje zagotavljanja varnosti, o katerem bi morala Republika Slovenija doseči soglasje s svojimi zavezniki iz zveze NATO in Evropske unije.

In ravno ta ozaveščenost slovenskega volivca je vzrok več da se ga povpraša o tako občutljivem vprašanju.  Vprašajmo ga in recimo ne priznanju Palestine!

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa