Kazahstan: foto Wikipedia
PolitikaSvetŽivljenje

Spremembe: “Kazahstan bo povečal bojni potencial vojske in okrepil sistem obrambe. Primerna reakcija času in okoliščinam.”

V Kazahstanu se nekaj premika. Prihaja do povečanja bojnega potenciala vojske, ki  se bo zgodilo zaradi ustvarjanja potrebnega nabora vojakov, orožja in opreme na strateških usmeritvah. Ali v vsakdanjem jeziku, zaradi stanja, ki je ustvarjeno  ob ruski agresiji na Ukrajino.

Kassym-Jomart Tokayev, predsednik Kazahstana(foto: Reuters)

Kazahstanski predsednik Kassym-Jomart Tokayev je spremenil vojaško doktrino države. Zlasti je ukazal povečati “bojni potencial” kazahstanske vojske in okrepiti sistem teritorialne obrambe, poroča tamkajšnji  Informbiro.

Zlasti se bo bojni potencial vojske povečal zaradi ustvarjanja potrebnega nabora vojakov, orožja in opreme na strateških usmeritvah. V kazahstanski vojski so že bile ustanovljene enote za organizacijo boja proti informacijsko-psihološkim in kibernetskim napadom.

Dodano je, da bo teritorialna obramba vključena v celoten sistem vojaške varnosti. Za to so že ustanovili nadzorni organ pri tamkajšnjem vojaškem  vrhu,  ki bo bdel nad funkcioniranjem in napredovanjem njihove TO.

 

Poleg tega se za povečanje mobilnosti vojakov izvajajo ukrepi za razvoj infrastrukture Nacionalne garde Kazahstana. V okviru mobilizacijskih priprav se že  izvajajo ukrepi za potencialni prehod gospodarstva države v vojni čas.

Tukaj je potrebno  na te spremembe  gledati iz več zornih kotov. Eden je,  kakšne povezave imata Rusija in Kazahstan, ki so lahko  podedovane ali novonastale. V prvi vrsti je  podedovana  velika ruska manjšina iz socialističnih časov. Po statističnih podatkih iz letošnjega leta,  v Kazahstanu živi skoraj 3,5 milijona Rusov, kar predstavlja skoraj 18 odstotkov vsega kazahstanskega prebivalstva. Pa še iz zadnje mobilizacije zaradi vojne v Ukrajini in posledično strahu v zvezi s tem,  še dodatnih 200 tisoč »novih« Rusov.  Prav tako je specifično stanje in režim okoli kozmodroma Bajkonur, ki ga ima Rusija najetega za 50 let. Tam celo volitve župana mora požegnati iz  Moskve. Brez poprejšnje dvojne potrditve ga ne morajo niti postaviti na njegovo mesto in funkcijo.

 

Vojna v Ukrajini in vloga Kazahstana ter spremenjen odnos in odmik od linije ki je pogodu Moskvi

Sedemnajstega junija med mednarodnim gospodarskim forumom v Sankt Peterburgu, ki se ga je udeležil ruski predsednik Vladimir Putin, je kazahstanski predsednik Kassym-Zhomart Tokayev nezakonite oborožene skupine “DNR” in “LNV” označil za kvazidržavna ozemlja, ki jih njegova država ne bo nikoli priznala. Verjetno dobro ve zakaj.

 

WSJ(The Wall Street Journal) je 25. julija objavil članek, v katerem piše, da se je Kazahstan odločil povečati svoj obrambni proračun za kar 441 milijard tenge (približno 918 milijonov dolarjev), da bi povečal vojaške rezerve države. Spet, verjetno vedo zakaj.

V šolah v Kazahstanu so s 1. septembrom preklicali obvezno učenje ruskega jezika, Kassym-Jomart Tokayev pa ni hotel govoriti rusko in se je raje odločil za kazaščino.

Tiskovni predstavnik kazahstanskega zunanjega ministrstva Aibek Smadiyarov je 3. oktobra dejal, da države članice Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti ne bodo sodelovale v ruski vojni proti Ukrajini, saj to “ne sodi v področje delovanja organizacije«

Prav tako  je 5. oktobra postalo znano, da je Ruska federacija zahtevala, da oblasti Kazahstana izženejo ukrajinskega veleposlanika Petra Vrublevskega zaradi besed o umoru Rusov. Astana(prestolnica Kazahstana, ki se je vmes, za dve leti,  imenovala Nursultan-po prejšnjemu, dolgoletnemu predsedniku države, Nursultanu Nazarbajevu ), je zahtevo Moskve zavrnila.

To vse napeljuje na eno stvar. Ko se «Ruski medved »zbudi in začne hlastati po »politični in vojaški« hrani, takrat noben okoliški ozemeljski(še tako dobro ograjen in varovani) kurnik ni varen pred njim. Sploh ni važno ali je komunistični, caristični ali novodobno imperialno in osvajalno »prebujen.«  Nevarnost je vseprisotna.

Tega se prav gotovo še kdo od držav iz nekdanje skupne  države zaveda in meji  z  še ne opuščenimi interesi Rusije. Kaže da bo napetost še nekaj časa prisotna. Upajmo da z ne tako ekstremnimi  posledicami kot za Ukrajino.

 

Prevedel in pripravil:  Vane T. Costa

Vir: unian&vtc

Foto: Reuters

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika