hranaizobraževanjeosveščanje potrošnikovSlovenija

SPREJETA PRAVILA, KI ŠČITIJO OTROKE

SPREJETA PRAVILA, KI ŠČITIJO OTROKE

Večja živilska podjetja se strinjajo z novimi samoregulativnimi ukrepi pri oglaševanju hrane po vsem svetu.

Enajst največjih svetovnih blagovnih znamk hrane in pijače se strinja, da bodo otrokom še naprej omejevali oglaševanje izdelkov, ki zanje niso najbolj primerni. Gre za izdelke z visoko vsebnostjo maščob, sladkorja in soli, zavezali pa so se, da bodo otroci po vsem svetu videli manj oglasov za izdelke, ki ne izpolnjujejo določenih prehranskih meril. Med drugim so sprejeli pravilo, da izdelkov iz petih kategorij hrane (čokolada, bonboni/slaščice, čips, brezalkoholne pijače in sladoledi) ne bodo več oglaševali otrokom, mlajšim od 13 let.

Nove omejitve so del globalne politike trženja Mednarodne zveze za hrano in pijačo (IFBA) za leto 2021, ki so zamenjala pravila, sprejeta leta 2014. Novi sporazum je bil dosežen po intenzivnih pogajanjih, med drugim pa ga podpirajo Coca-Cola, Danone, Ferrero, General Mills, Grupo Bimbo, Kellogg, Mars, Mondelēz International, Nestlé, PepsiCo in Unilever.

»Sprejetje novih globalnih prehranskih meril je velik korak, za katerega upamo, da bo oprijemljivo vplivalo na vrste oglasov, ki jih otroci vidijo na vseh svetovnih trgih,« je ob tej priložnosti povedal Will Gilroy, direktor politike in komunikacij v Svetovnem združenju oglaševalcev (WFA).

vir: https://www.marketingmagazin.si/aktualno/sprejeta-pravila-ki-scitijo-otroke

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:hrana