uspešna selekcija Slovenskih košarkaric na EP U18
Dogodki in prireditveEvropaLokalnoSlovenijaŠport

Šport: “Štiri košarkarice Cinkarne Celje so z mladinsko reprezentanco Slovenije postale evropske prvakinje”

Slovenska mladinska (U 18) ženska košarkarska reprezentanca je na mladinskem evropskem prvenstvu v turški Konyi osvojila naslov evropskih prvakinj. To je najboljši dosežek v zgodovini nastopov slovenske reprezentance U18 na evropskih prvenstvih. Pred tem so slovenske dekliške košarkarske reprezentance na evropskih prvenstvih osvojile eno srebrno medaljo (2017 – evropsko prvenstvo U20 v portugalskem Matosinhosu).

Zelo pomembno vlogo pri tem zgodovinskem rezultatu so imele tudi štiri igralke ŽKK Cinkarna Celje.

Lea Bartelme je bila kapetanka slovenske reprezentance. Skupaj z Ajšo Sivko je bila izbrana tudi v najboljšo peterko evropskega prvenstva.  17 – letna dijakinja 1. gimnazije v Celju je bila z naskokom najboljša podajalka prvenstva (7 podaj na tekmo, skupno 42), ter najuspešnejša košarkarica po odstotku meta za 2 točki (56 % – 28/50). Ob tem je bila še druga kradljivka žog ter s povprečjem 13,5 točk na tekmo 10. strelka prvenstva.

Lea Bartelme – EP U18 2023(foto: ŽKK Cinkarna Celje)

Odličen turnir je odigrala tudi Zoja Štirn, ki je bila s povprečjem 12,4 točk na tekmo, tretja strelka naše izbrane vrste in 14. strelka prvenstva. Zoja je bila zelo uspešna tudi pri odstotku meta za 3 točke, kjer se je na koncu uvrstila na visoko 4. mesto med vsemi košarkaricami na prvenstvu (44,4 % – 8/18). S povprečno 3,7 podajami na tekmo je v tej statistični kategoriji 9. igralka prvenstva.

Zoja Štirn – EP U18 2023(Foto: ŽKK Cinkarna Celje)

Kim Žibert je bila s povprečjem 6,3 točke na srečanje šesta strelka slovenske reprezentance. Najbolj se je izkazala pri metih za 3 točke, saj je na prvenstvu zadela kar 10 trojk.

Ula Krenk -EP U18 2023(Foto: ŽKK Cinkarna Celje)

Športna sreča tokrat ni bila na strani Ule Krenk, ki si je že po 7 minutah igre na uvodni tekmi proti Finski poškodovala koleno in bila prisiljena predčasno zaključiti s prvenstvom. Ulo po povratku v domovino čaka operativni poseg ter nato večmesečna rehabilitacija.

2023 – 1. mesto EP U18 (Konya – Turčija):

Lea Bartelme-kapetanka reprezentance, Zoja Štirn, Kim  Žibert in Ula  Krenk.

Permanentna prisotnost igralk ŽKK Cinkarne Celje na košarkarskih tekmovanjih stare celine v vseh starostnih kategorijah, tako kot do sedaj, kaže na odlično delo in pravilen pristop pri vzgoji in graditvi košarkarskih osebnosti  iz igralk, ki so pričele ali so se v sedanji format razvile v Celju.  Kapo dol vsem, kapo dol mladi kapetanki selekcije U18, Lei Bartelme,  in vse iz pogona Cinkarne Celje.  

Vane T. Costa

Vir in foto: ŽKK Cinkarna Celje&VTC

Mogoče vam bo všeč