Vrh NATA v Vilniusu/Litva(foto JS/twitter)
EvropaPolitikaSlovenijaTwitter novicevojna območjaZunanja politika

NATO vrh v Vilniusu: “Ukrajina si želi močno podporo. Slovenska delegacija opravila photoshooting”

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v Vilnius, kjer poteka dvodnevno zasedanje voditeljev zveze Nato, prihaja z vero v močan Nato, ki se ne obotavlja, je povedal pred množico ljudi v litovski prestolnici. Poudaril je, da bo Nato Ukrajini zagotovil varnost, zavezništvo pa bo z njo močnejše.

Nato bo Ukrajini zagotovil varnost. Ukrajina pa bo zavezništvo naredila močnejše, je zapisal na Twitterju.

Litvi in njenim prebivalcem se je zahvalil za podporo na ukrajinski poti v Nato, Vilniusu in drugim litovskim mestom pa za sprejetje ukrajinskih beguncev.

Zelenski je bil sicer še pred odhodom v Litvo na vrh Nata je omenjala neenakost pristopa članic zavezništva, češ da niso pripravljene niti za povabilo niti za članstvo Ukrajine v Natu. Opozoril je, da bo negotovost zavezništva Rusijo motivirala za nadaljevanje nasilja.

Kot je bilo za pričakovati, začetek vrha Nata v Vilniusu je minil v znamenju Ukrajine in Švedske. Medtem ko je Stockholm v ponedeljek zvečer končno dosegel dogovor s Turčijo o odpravi dolgotrajne blokade, pa Kijev ni dočakal vabila za članstvo, pač pa zgolj obljubo, da bo Ukrajina postala članica severnoatlantskega zavezništva, ko bodo za to izpolnjeni pogoji. Prvi je da se vojna, ki ji je Ukrajini vsiljena, konča.  V tem času do takrat pa bo Ukrajina deležna  vojaške pomoči  držav Nata.

Volodimir Zelenski in Gitanas Naiseda s soprogami v Vilniusu dne 11.7.2023(Foto zaslonski izrez)

Države članice Nata so na vrhu v Vilni znova potrdile, da bo Ukrajina postala članica zavezništva, ko bodo za to izpolnjeni pogoji, je sporočil generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Eksplicitno pa ni navedel kaj konkretno mora izpolniti.

Slovenija statirala in se fotografirala!?

Slovenija pa obratno  sorazmerno od pomena ki ga ima   v Natu pod trenutno vlado ter  resornimi ministri, krepi svojo prisotnost, z možnostjo morebitnega »ničnega« učinka. Slikanje je zaenkrat vse kar so dosegli.  Poleg Goloba in njegovega ženskega spremstva  se je do objektivov pririnila zunanja ministrica Tanja Fajon.  Obrambnemu ministru, Šarcu, še to ni uspelo.

Delovni del vrha NATA- 11.7.2023(Foto: Zajeta slika)

Veliko tega se morajo naučiti »igralci« iz trenutne slovenske posadke, da lahko  pridobijo na lestvici pomembnih. Drugače  bodo Slovenijo marginalizirali s svojim neznanjem in »lesenim« in neprilagojenim vedenjem  na tovrstnih srečanjih na vrhu.

Jutri je še en dan, ki bo morda prinesel kakšne premik. Kakšen in za koga, bomo izvedeli, če ne  prej ob koncu jutrišnjega dne.

Vane T.  Costa

Vir: unian.ua&twtter&vtc

Foto: twitter&zaslonski izrez

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa