Emilija Stojmenova Duh-ministrica ali porabnica proračuna za turistične namene(Foto: STA)
PolitikaSlovenijaTurizemV fokusu

Emilija Stojmenova Duh živi v paralelnem svetu: »Zloraba funkcije in položaja ministrice za digitalno preobrazbo v zasebne namene, ali samopostrežna vladna blagajna!?«

Mediji so nekaj dni nazaj, poročali o tem, kako naj bi ministrica za digitalno preobrazbo zlorabila svoj položaj in funkcijo ministrice ter se udeležila 14. letnega srečanja v organizaciji Svetovnega gospodarskega foruma z naslovom »Podjetništvo – gonilna sila svetovnega gospodarstva«. Omenjeno srečanje je potekalo na Kitajskem v Tianjinu. Novica o tem je bila objavljena tudi na spletni strani Ministrstva za digitalno preobrazbo.

 

Celotne stroške potovanja (najmanj v višini 4.100 EUR) naj bi po poročanju medijev ministrici krilo Ministrstvo za digitalno preobrazbo.

Iz objavljene vsebine vabila Svetovnega gospodarskega foruma, zasebne družbe, izhaja, da je šlo je za forum, ki nima nobene povezave z vsebino delovnega področja Ministrstva za digitalno preobrazbo in delovnim področjem ministrice za digitalno preobrazbo. Omenjeno srečanje tudi ni povezano z delom Vlade Republike Slovenije, ampak naj bi šlo za osebno mreženje ministrice. Po poročanju medijev naj bi si ministrica za digitalno preobrazbo vabilo uredila kar sama. To naj bi bil tudi razlog za to, da si je potovanje morala plačati sama oziroma smo ji ga plačali slovenske davkoplačevalke in davkoplačevalci.

 

»Ministrica« ki ima potrebe po »bildanju« svojega ega, poslovne ter  politične majhnosti in kompleksom, ki sliši na ime »prejšnji minister Andrijanič«, bo naredila vse, kljub nekompetentnosti in nekompaktibilnosti,  da poskusi vse da bi ga morda vsaj v nečem dohitela. Prejšnji minister je za vse poslovne, politične in strokovne dogodke dobil vabila zaradi primernosti  in korpusom znanja, ki ga je premogel. Stojmenova Duh pa žal ima velik manko na vseh področjih, če si drznem napisati še to, ima čezmerni manko na področju politične in siceršnje mentalne osebne nedodelanosti. Imeti funkcijo samo zato, da dela na tem da  zdravi in odpravlja,  je žaljivo za slovenske državljane  in je drago  ter netransparentno  za proračunska sredstva. Zato si zasluži izhodna vrata iz vladnih soban in iz ministrskega položaja. Če si ga je sploh zaslužila kdaj, je še dodatno vprašanje.

 

Zanimivo pri tem je, kako pri nas nekdo odstopi zaradi sendviča (primer nekdanjega poslanca Darija Krajčiča), drug nadaljuje kariero nemoteno, čeprav je zgleden primer nerazumnega ravnanja v zasebne namene. Prav tako velja ob tem primeru spomniti na razvpito vprašanje, koliko rezin pršuta in kozarcev si je dr. Aleksandra Pivec privoščila brezplačno. Gre za vprašanja, ki kažejo na dvojna merila aktualne koalicije.

 

Ločevanje med javnim in zasebnim delom funkcionarjev ter s tem povezano evidentiranje delovnega časa funkcionarjev ni vsebina, ki bi se lahko urejala s predpisi, ampak gre pri razmejevanju med javno in zasebno sfero za zdravorazumsko presojo. Ravno v »zdravorazumski presoji« pa se, po izkušnjah Komisije za preprečevanje korupcije, lahko pojavijo situacije (predvsem službene poti ali drugi službeni dogodki), ko funkcionar zlorabi svojo funkcijo za ugodnosti v zasebne namene (npr. brezplačno nočitev, izlet, kosilo ipd. za družinske člane ali povezane osebe).

 

Ob tem se zastavljajo številna vprašanja, kakšni so razlogi za udeležbo na omenjenem srečanju, v čigavem imenu in na čigav račun se je ministrica za digitalno preobrazbo udeležila omenjenega srečanja, kakšna stališča naj bi pri tem zastopala ministrica za digitalno preobrazbo, ali je o tem srečanju vlada sprejela kakšno izhodišče in delegacijo, kdo je prijavil ministrico za digitalno preobrazbo na omenjeno srečanje v Tianjin, ki po vsebini predstavlja zasebno mreženje in zakaj smo njeno potovanje plačali slovenski davkoplačevalci?

Sum kaznivega dejanja zlorabe proračunskega denarja-najmanj kar je prisotno zahtevi za sklic seje odbora(Foto: STA)

Najmanj kar je potrebno je, da se zgoraj navedena vprašanja razjasnijo,  za to tudi v PS SDS zahtevajo sklic nujne seje Odbora za pravosodje in Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Največ in najbolj primerno pa je da se poslovi in v bodoče za svoje zasebne tembuildinge   in mreženja poišče sponzorja ali plačnika in naročnika.  Do sedaj pridelano je dovolj za odhod.

Za samo morebitno sejo na omenjenem odboru se predlagajo sklepi o uvedbi postopka o zlorabi položaja za zasebne namene in kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ter vložitve kazenske ovadbe, še posebej pa  v najkrajšem možnem času uvedbe revizijskega postopka o smotrni porabi proračunskih sredstev  s strani Računskega sodišča  na Ministrstvu za digitalno preobrazbo.

Še kako potrebno početje in skrajni čas, bi dodal.

 

Vane T. Costa

Vir: pssds@vtc

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika