Branje sodbe
Slovenija

Sodna limonada brez okusa in brez konca: “Novinarki imata zadoščenje brez epiloga. Kljub dosojenih treh mesecev pogojnega”.

Na celjskem okrožnem sodišču so danes nekaj po 13 uri razglasili sodbo zoper predsednika vlade Janeza Janšo, ki se je na ponovljenem sojenju zagovarjal zaradi žaljivega tvitta zoper novinarki nacionalne televizije Mojco Pašek Šetinc in Eugenijo Carl(prva  v družbi odvetnika Stojana Zdolška druga odsotna).

Tudi v drugem sojenju pred spremenjenim senatom, ki mu je predsedovala sodnica Alenka Jazbinšek Žgank, je bila izrečena enaka kazen, kot na razveljavljenem procesu – tri mesece pogojnega zapora s preizkusno dobo enega leta. Poravnati bo moral tudi sodne stroške in izdatke oškodovank.

 

Franci Matoz, zagovornik Predsednika Vlade Janeza Janše

Še enkrat, to niti je sorazmerno niti prav, predvsem zato ker je pravica do svobode govora  absolutna in ne se razteguje v soodvisnosti od pomembnosti osebe, v enem primeru in od tolmačenja kako je bilo to doživeto. Vatli so različni, ustava ena, primer za izgubiti. Padec je na dlani.

Mojca Pašek Šetinc in Stojan Zdolšek

Predsednika vlade Janeza Janše na razglasitvi ni bilo, saj se narokov ni udeleževal vse od junija 2021. Obramba, ki jo zastopa odvetnik Franci Matoz,  se bo na razsodbo pritožila, primer pa absolutno zastara čez natanko dva meseca. Zastaral  ali ne, zmaga v tovrstnih primerih ni mogoča. Morda tudi zaradi tega  tudi ni epiloga.

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija