Nekategorizirano

Sodišče odločilo: nekdanji obveščevalec Peinkiher bo moral zaradi laži in žalitev plačati odškodnino in se javno opravičiti

Okrožno sodišče v Ljubljani je sklenilo, da mora nekdanji vojaški obveščevalec in orodje globoke države Anton Peinkiher zaradi laži o brigadirju Tonetu Krkoviču plačati odškodnino v višini 7.250 evrov, prav tako bo moral preklicati lažne izjave, objavljene v medijih in se opravičiti.
Sodnica Metka Turk z okrožnega sodišča v Ljubljani je Antona Peinkiherja, nekdanjega vodjo obveščevalnega oddelka na ministrstvu za obrambo, spoznala za krivega. Brigadir Tone Krkovič je Peinkiherja tožil zaradi neresničnih izjav, ki jih je obtoženi posredoval medijem in so bile objavljene v Delu, Dnevniku in na portalu MMC RTV. Peinkiher, ki je znan po svoji pripadnosti nekdanji partiji in kot oseba, ki se je na vse možne načine angažirala kot nekdanji strokovnjak JLA za področje specialnega delovanja KOS, bo tako osamosvojitelju Krkoviču moral plačati odškodnino v višini 7.250 evrov, poravnati 5.756 evrov pravdnih stroškov in na svoje stroške preklicati lažne izjave, objavljene v slovenskih medijih. Njegovih lažnih trditev namreč niso dokazale ne priče, ki jih je sam predlagal, ne predloženi dokumenti.

Neresnične izjave so bile objavljene v prispevkih “Čigav bordel?” z dne 8. aprila 2016 v časopisu Dnevnik, “Tudi v vojni ni vse dovoljeno” z dne 31. marca 2016 v časopisu Delo, “Prejeli smo: Janša in Krkovič” z dne 23. septembra 2014 v časopisu Delo in na spletnem portalu MMC RTV SLO ter “Nobena resna država ne prepušča varnosti prostovoljcem in skrajnežem” z dne 30. aprila 2016 v časopisu Delo.

Peinkiherjeve laži o sestreljenem helikopterju in pijančevanju

Peinkiher je tako v medijih trosil neresnice o sestrelitvi helikopterja, natolceval je, da je Krkovič zatajil vedno, ko je bilo potrebno ukrepati in varovati državo. Po njegovem prepričanju tako ni bil sposoben poveljevanja, temveč le ustvarjanja zmede in dejanj s hudimi posledicami, kljub splošno znanemu dejstvu, da je bil ravno Krkovič tisti, ki je podal pobudo za organizacijo Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ), postal pa je tudi njen organizator in prvi načelnik ter tako varoval slovenski narod.

Udrihal tudi po Janezu Janši

Peinkiher pa ni lagal le o Tonetu Krkoviču, temveč je udrihal tudi po Janezu Janši. Obveščevalec Peinkiher je lagal o tem, da naj bi Kočevska reka, sedež Krkovičeve enote, postala centralno skladišče za zbiranje orožja za prodajo na Hrvaško in v Bosno in Hercegovino. Peinkiher bo tako končno moral priznati, da je lagal tudi o tem, da naj bi Krkovič in Janez Janša organizirala grosistično prodajo slovenskega orožja in streliva Hrvatom za slovensko obrambo. Lažne so bile tudi navedbe Peinkiherja o zlorabljanju vojske in države v primeru afer Mariborsko orožje in Depala vas.

Glede izjav Peinkiherja je okrožna sodnica Metka Turk v obrazložitvi tožbe, ki še ni pravnomočna, večkrat zapisala, da Peinkiher “ni z ničemer dokazal svojih trditev” in da so se njegove trditve izkazale za neresnične. Njegovih navedb niso potrdile niti priče, ki jih je sam predlagal, niti dokumenti, ki jih je predložil. 

Sodnica je v sodbi še zapisala, da mnenja oziroma vrednostne sodbe, ki jih je Peinkiher izrekel »kažejo na žaljiv namen in so imele glede na vse zgoraj razloženo po prepričanju sodišča le namen poniževanja oziroma sramotenja tožnika (torej Toneta Krkoviča)«.

Naj ob tem še spomnimo, da se je obsojeni Peinkiher tudi posmehoval tako iz Krkoviča kot Janeza Janše, pri čemer pa ni zanemarljivo dejstvo, da je Peinkiher v letih 1993/94 s tajnim imenom Taksist deloval proti Janši in drugim celo prikrito grozil, da je ogrožena njihova eksistenca v primeru, če ne bodo zrušili Janše.

Vir: sds.si

Tekst sodbe je v priloženem pdf dokumentu:

https://beta.publishwall.si/uploaded/temp/pdfs/2019/07/17/232262/Tone_Krkovi_sodba_Anton_Peinkiher_2019_07_15.pdf

Mogoče vam bo všeč