Nekategorizirano

Soboška medijska lisica Brigita Bavčar, od Kučana do Janše in nazaj

Mislila sem, da je z mojo politično angažiranostjo konec, toda ko zdaj spremljam svinjarije, ki jih delajo nekateri mediji  in “glumač” s strici v odzadju, zmagovalcu volitev, sem se odločila, da pomagam na področju, ki ga obvladam – novinarstvu, saj je povsem neobjektivno,” se je v pismu predsedniku mestnega odbora  SDS Karlu Šoošu zapisalo soboški “medijski lisici” Brigiti Bavčar.

Bilo je tik pred državnozborskimi volitvami, na katerih je zmagala SDS. “Globoka država” je sicer v nadaljevanju dogodkov poskrbela, da zmagovalka volitev ni dobila priložnosti za sestavo vlade, ampak Brigita Bavčar je že na Trstenjakovo poslala vlogo za včlanitev v SDS. Kot zvita politična kalkulantka je začutila, da prihaja spet njen čas, če se priključi SDS. Fokus je namreč usmerila v jesenske lokalne volitve. Bavčarjeva je namreč kot razlog za včlanitev v SDS našla v pogovornem večeru Janeza Janše v soboškem hotelu Diana o osamosvojitveni vojni v Pomurju. V svojih nič kaj skromnih razmišljanjih, je svoje “zasluge” v času osamosvjajanja preprosto postavila ob bok enega ključnih mož slovenske osamosvojitve Janeza Janše. Da je nosila glavo naprodaj  v času osamosvajanja v občini Murska Sobota, “kjer si zdaj slavo pripisujejo drugi,” se ji je zapisalo. “Po Janševem predavanju mi je postalo marsikaj jasneje in zdaj vem, zakaj sem kot odgovorna oseba za izvedbo umika imela napačna navodila takratnega predsednika SO MS Andreja Gerenčerja. Ravnala sem po ženski pameti  in obrestovalo se je, da Murska Sobota ni utrpela škode, kot jo je Gornja Radgona. Dokumentarni film Osamosvojitvena vojna v Pomurju – Gornja Radgona 1991, ki sva ga naredila (s soprogom Štefanom Celcem)  na to temo je očitno v “bunkerju”.” V filmu je seveda osrednji lik osamosvojitvene vojne za Pomurje prav Brigita Bavčar!!!

Skratka, Brigita Bavčar je še v nekaj stavkih opisala svoje zasluge v poosamosvojitvenem času, pa tudi, koliko političnih “polen” je doživela v tem času. V SDS stopa poldrugo leto po izstopu  iz Erjavčeve stranke DESUS, v katero je stopila kot odgovorna urednica Novic DeSUS. Urejati jih je pričela po upokojitvi, ko za župana Antona Štihcanisem bila več ustrezna oseba za urejanje Soboških novin, prvega občinskega glasila v severovzhodni Slovenij. Osnovala sem ga po izteku funkcije podpredsednice IS za negospodarstvo v takrat še veliki občini MS.” Da je bila tudi predsednica programskega sveta Zelenih Slovenije, je še dodala.

Članstvo v ZKS je seveda zamolčala. Pa tudi tesne prijateljske vezi s Kučanovim klanom je “pozabila omeniti v svoji vlogi za članstvo v SDS. Vezni člen z Milanom Kučanom je njen polbrat Geza Vogrinčič in njegova soproga Gabi Čačinovič Vogrinčič. Ko je bil Kučan predsednik Republike, je Bavčarjeva kandidirala za varuhinjo človekovih pravic, pozneje na listi Desusa za poslanski položaj v DZ, tudi županski stolček v Murski Soboti jo je mikal. Leta 2006, ko je Bavčarjeva gradila svoj televizijski imperij TV IDEA, ji je Ministrstvo za kulturo za sofinanciranje programskih vsebin namenilo 42,5 milijona tolarjev, ki pa so zvečine končali v njeni razkošni brunarici na Vaneči in novem družinskem voznem parku, le v programskih vsebinah ne! Država je sicer denar zahtevala nazaj, vendar se je v času ministrice za kulturo Majde Širca zadeva ustavila. 

Vrnimo se k naslovu članka: Brigita Bavčar od Kučana do Janše in nazaj!

Slika, kako sladkobna je bila Bavčarjeva 19. junija letos, ko ji je predsednik SDS Janez Janša izročil člansko izkaznico, je več kot zgovorna. Sledi nekaj komentarjev v Demokraciji, v katerih se Bavčarjeva prikazuje  kot žrtev nekdanjega komunističnega režima, FSPN na kateri je diplomirala, pa kot del stalinističnega agitpropa, ki se mu je odločno uprla. Politična manilulacija z bralci Demokracije ji je v tem tekstu uspela do popolnosti.  (https://www.demokracija.si/komentar/politicne-manipulacije-v-druzboslovju.html)!!!! 

Prišel je september. Tudi v soboški SDS so stekli postopki evidentiranja kandidatov za mestni svet. Na seznamu se je hotela znajti tudi Brigita Bavčar, in to celo na prvem mestu. Sledil je odločni NE članstva, na kandidacijski konferenci je bil seznam potrjen z enim glasom PROTI, Brigite Bavčar seveda! Čez nekaj dni ob vložitvi kandidacijskih list občinski volilni komisiji pa presenečenje! Brigita Bavčar je na seznamu liste Stranke Alenke Bratušek, pa tudi  šefica soboške SAB Olga Belec, sicer do pred kratkim le direktorica soboškega hotela Diana. Za nagrado, ker je kandidirala na parlamentarnih volitvah na listi SAB, je postala državna sekretarka za Slovence za mejo in po svetu, čeprav še dan danes ne loči med pojmoma zamejci in izseljenci! Da je Bavčarjeva že poslala izstopno izjavo, so nam sporočili s Trstenjakove s sedeža SDS, sicer bi jo čakal izbris.  

Bavčarjeva se je vrnila v staro “jato” Kučanovega omrežja, iz katerega praktično ni niti izstopila. Morda ji je bila epizoda s SDS tudi svetovana? Biti del Kučanovega klana se ji konec koncev vsa leta tudi materialno obrestuje. Ob 100 letnici priključitve Prekmurja matici, organizacija je v rokah samooklicanega organizacijskega odbora reformiranih komunistov z Milanom Kučanom na čelu, bosta Brigita Bavčar in njen soprog Štefan Celec predstavila igrano dokumentarni film. Kdo ve, morda bo tudi v njem Brigita Bavčar osrednji lik, zavednim Slovencem iz vrst prekmurske duhovščine, pa namenjena epizodna vloga. 

Ps. Menda naj bi Milan Kučan prišepnil Igorju Kaduncu, generalnem direktorju nacionalne RTV, da temu projektu zagotovi nekaj deset tisoč evrov?!

Boris Cipot 

Mogoče vam bo všeč