Dogodki in prireditveSlovenijaV fokusuŽivljenje

Snežena kepa se vali in raste. Raste tudi samozavest. Do korenite spremembe. Za dobro Slovenijo!

Včeraj  od 15. ure dalje  je potekal  peti protestni shod upokojencev. Zaradi brezbrižnosti Golobove vlade so se vnovič zbrali v središču prestolnice. Protest je potekal na malce drugačen način. Demonstranti so bili sprva zbrani na dveh različnih lokacijah, ena skupina pred RTV Slovenija, druga pa na običajni lokaciji pred Državnim zborom. Rupar je udeležence protesta pozval, da s seboj prinesejo kilogram soli, ki so ga stresli na tla pred vrata hrama demokracije za vse, ki jim je primanjkuje v glavah.

 

Na prvi lokaciji, pred stavbo RTV, so se pred 15. uro zbirali Štajerci, Korošci, Prekmurci, Ljubljančani in Gorenjci. Po 15. uri pa se je prva skupina podala po Tavčarjevi, Gosposvetski, Bleiweisovi na Trg republike. Drugo skupino so sestavljali Primorci, Dolenjci, Notranjci in Belokranjci, ki so se malo pred 15. uro zbrali pred Državnim zborom. Ob 15. uri so se podali mimo Ustavnega sodišča RS po Beethovnovi ulici do Cankarjeve, po Slovenski na Gosposvetsko, kjer sta se skupini protestnikov srečali in skupaj nadaljevali pot na Trg republike, kjer se je ob 16.10 začel shod in prenos prek RTV SLO, Nove24TV, Topnews in E-Maribor.

Spotik in nagajanj še bo. Eno tudi danes. Sklicevanje sestanka v času protesta.. TV SLO verjetno direktno zadnjič prenašala. Bodo želeli priti.. O tem in še čem je tekla beseda. Tudi ansambel iz Vitanja ter »Avsenikova« Jožica Svete so nastopili na protesti.. Mi iz Celja, Laškega, in okoliških krajev in mest…vseh barv, prepričanj, političnih pripadnosti…vsi pripadajo v skupini državljanov ki hočejo imeti takšne pokojnine, ki bodo dopuščale možnost dostojnega življenja. Do takrat je treba vztrajati

Vlada in tudi predsednica republike  se izogibata snidenja in soočenja z argumenti s katerimi se ponazarja bistvo problema, je včeraj bilo  javno naznanjena ustanovitev iniciativnega odbora Sindikata 1. oktober.  Rupar  je Golobu zastavil vprašanje: “Po enem letu vašega vladanja, če se ozrete po tej množici, ali mislite da delate dobro? Saj veste, tisti gospod “Jebeno več nas je” in “madam nutrija” že sestavljata listo za odstrel na RTV Slovenija. V Sloveniji ni mogoče odstraniti medvedov in volkov, lahko pa vas odstrelijo, če niste njihovega mišljenja. In tiste besede Kučana, “danes so dovoljene sanje, jutri pa bo vse po starem” so se uresničile!”

Po enem letu parlamentarnega kaosa, kanibalizma nad sprejetimi zakoni, finančnih konstrukcij  in dobro zastavljenih projektov, se stanje destrukcije  razrašča v  vsakdanje življenje. Inflacija, draginja, socialna negotovost in potiskanje večjega dela prebivalstva v preživitveno fazo in hibernacijo, se ljudem samo temnijo obzorja.

Faza v katero prihaja protestiranje upokojencev je  trenutno v takšnem razmahu, da lahko sproducira rezultat. Seveda v kolikor se ne  bo nadaljevalo z vsemi možnimi spotikami. Beseda v javnosti odmeva ne glede na zapiranje  informativnih kanalov.  Tako kot sem  zapisal na začetku,  snežena kepa se vali, postaja lavina, ki bo odnesla tiste ki  so »idejni« tvorci nereda,  socialnega nereda, zmede  nezadovoljstva.

Država mora pripadati državljanom ki jo ustvarjajo ki jo krepijo. Ljudem ki želijo  v njej spodobno in dostojno živeti.   Zato imajo pravico od njih izvoljenih predstavnikov pričakovati in zahtevati , da jim to tudi omogoči. V nasprotnem, tako kot je to običaj v parlamentarni demokraciji v navadi, jih je treba z legalnimi inštrumenti umakniti in nadomestiti z sposobnejšimi.

Vane T. Costa

 

 

 

Mogoče vam bo všeč