Foto.: STA
BalkanEvropaPolitikaSlovenija

Kosovski de facto in de iure za Srbe in Srbijo mora obveljati. Slej kot prej!

»Nasilje v kakršnikoli obliki je nesprejemljivo, vključno z nasiljem nad pripadniki Kforja, ki so napoteni za zagotavljanje varnega okolja v skladu z resolucijo ZN 1244,” je v izjavi, v kateri je obsodila dogajanje na Kosovu, zapisala vodja UNMIK Caroline Ziadeh. Pozvala je k umiritvi napetosti in iskanju vzdržnih političnih rešitev. Kljub temu so se Srbi danes znova zbrali pred občinskimi poslopji v Zvečanu, Leposaviću in Zubinem potoku.

Kot je nekdo izjavil,  v tem »pingpongu« brez konca in kraja, sama  blaginja prebivalcev na severu Kosova ni glavni dejavnik v razmišljanju niti kosovskega premierja Albina Kurtija niti srbskega predsednika Aleksandra Vučića. Kazanja mišic je prepotentno. Srbija ne bo dosegla to, da lahko vpliva  na izvajanje oblasti in suverenosti nad delom države  Kosovo, zato ker  je  dejansko in pravno veljavno država, ki jo Srbija ne priznava.  Prelaganje izvajanje  učinkovite oblasti te je Sizifovo delo.  Kosovo bo ostalo. Srbija pa bo še bolj »škrbasta«, moralno in kar se ugleda tiče. Takrat ko bodo srbska vojska ali del nje stopil na kosovka tla bo prepozno. Srbi se zavedajo da to pelje do še enega 2preizkusa« bojen moči. Moči ki jo nimajo.  In še en prozoren manever Aleksandra Vučića  ter odmik od notranjih težav v Srbiji. Vsak nesposoben srbski predsednik videl sovražnik vsepovsod.

Označene občine na severu Kosova(foto: Wikipedia) 

Le dan po nasilnih spopadih med pripadniki Kforja in kosovskimi Srbi v občini Zvečan na severu Kosova so se kosovski Srbi danes ponovno zbrali pred občinskimi poslopji v Zvečanu, Leposaviću in Zubinem Potoku. Občinska poslopja varujejo pripadniki Kforja, protestniki pa še naprej pozivajo k umiku.

Srbija se mora nehati vmešavati v stvari Kosova. In da bo Vučić začel svoje sonarodnjake  na severu Kosova začel odvračati od ustvarjanja napetosti. Naj slavi pamet in nespamet.

Vane T. Costa

Vir: VTC&STA&KOHA

Foto: vtc&sta

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan