Nekategorizirano

Služba naj bo vaš užitek, ne muka

Služba. Sovražim jo. Kako zelo pogosta misel pred jutranjo kavo. Pa vendar vsako jutro vstanete, se oblečete in kimate stvarem, v katere ne verjamete in za katere dobivate plačo. Pa naj bo dobra ali slaba. Višina plače ni vedno povezana z nezadovoljstvom na delovnem mestu.  Tudi odnosi so. Slednje pogosto slišim od znancev. In menda precej Evropejcev, čeprav ne mara svojih služb, v njej vztraja. Pa veste, da je pri delu mogoče uživati? Ja, je. In ko boste našli tisto, kar res obvladate in v tem uživate, bodo prišle tudi finance. Moč misli in vaše osebne volje je tu neizmerna.

Nezadovoljstvo z delavnim mestom je resna zadeva. Zato ker so omenjene težave lahko ali pa predvsem povezane s samopodobo, z globokim osebnim nezadovoljstvom, nerazrešenimi odnosi iz preteklosti in močno vplivajo na vsa področja življenja, ne samo tistih osem delovnih ur. Nenehno tarnanje češ da vam služba, šefi, delovni pogoji, denar, ki vam ga odredijo, greni življenje, so v bistvu izgovori. Storite kaj! Ne čakajte, da bodo drugi reševali vaše težave. Včasih slišimo, da se stvari rešijo same od sebe. Že, že. A levji delež je vaš. Že zavedanje, da je treba bika prijeti za roge in se z njim spopasti, je korak. A vsak dela svoje korake v življenju. Ne partner, ne prijatelji, znanci. Vsak sam. Pa vendar se je zanimivo vprašati, zakaj vztrajamo v delu, v katerem ne uživamo. Iz strahu. Strah je pomembno orodje, s katerim operira predvsem delodajalec. Računa na vaš strah. Da boste vi, čeprav vam ne bo dvignil plače….čeprav ne bo upošteval vaših idej….čeprav bo z vami še vedno delal kot svinja z mehom….še malo počakali. Iz strahu, kaj bo, če boste izgubili službo in ne mogli najti nove.

Podpora za prvi korak

Pogost vzrok v vztrajanju v nekem podjetju ali inštitutu, kljub osebnemu propadanju, je pogosto v vzgoji. Tako smo naučeni oz. pogosto s seboj iz družine in domačega okolja prinesemo misel, da se služb ne menja kar tako in da je potrebno pogosto tudi potrpeti, saj službe ne čakajo za vsakim vogalom. Saj poznate tisto vseslovensko značilnost, da je treba znati potrpeti. In pa strah. Tudi potem, ko vidimo, kaj bi radi počeli, nas je strah narediti prvi korak. Strah nas je sprememb, stanja, ko vse znano in staro odpade, novo pa prinaša nepredvidljive spremembe. In v tem ‘prehodnem obdobju megle’, kot temu sama pravim, pogosto ljudje nimajo pravilne podpore. Moški in ženske so kar v enakem položaju.

Ko sem pred leti spoznala Špelco Morojna, specialistko za poslovne nasvete na poti življenja, mi je povedala tole: »Včasih so ideje, nadarjenosti že v nas od otroštva, a se jih ne zavedamo, jih potiskamo vstran, ker menimo, da to ni znanje, od katerega bi lahko živeli. In če me vprašate, kakšna je novodobna podjetnica ali podjetnik; to je nekdo, ki svojega uspeha ne meri samo po finančnem dobičku, temveč tudi po tem, koliko je srečen, zdrav, zadovoljen in v integriteti. Seveda pa finančnega dobička ne zanika, saj se zaveda, da z denarjem lahko naredi ogromno dobrega in lepega, denar v njegovih rokah dela ta svet lepši in boljši kraj za življenje,« je prepričana sogovornica. Se zavedate, da je tisto, kar radi delate, pravzaprav ves čas z vami?

 
Ob tem se spomnim ideje ene znanih svetovalk in komunikatork Saše Einsiedler: naša samopodoba je naša odločitev. A vprašanje je, če si upamo izstopiti iz teh okvirjev? Si vzeti čas zase? Razmisliti o sebi, o tem kaj MI radi počnemo. Na spremembe ne smemo gledati kot na pretrese. Spremembe so stalnica življenja in dobro je, da je tako. Z osebno rastjo seveda rasteš tudi poslovno. Največkrat spreminjaš eno področje življenja, potem drugega.

Zakaj to omenjam? Ker sama uživam v tem kar počnem. Ker sem vedno poslušala srce tudi na poslovnem področju in se nikoli ustrašila novih izzivov. Kljub temu da korakam proti številki 50. Trdo delo? Jap. Zadovoljstvo? Absolutno. Služba nas mora izpopolnjevati. Pa še nekaj. Če boste iskali zaposlitev, ne pa tudi delo, že delate prvo napako. Na tem mestu kapo dol vsem mladim, saj dojemajo delo drugače. Ves svet je lahko njihov poligon za uspešno delo. In poklon ženskam, ki si kljub družinskim obveznostim upajo uresničiti poslovne sanje.

Monika Kubelj

https://www.luksuz.net

Mogoče vam bo všeč