Dogodki in prireditve

Slovensko združenje domoljubnih novinarjev: Zahtevamo odstop urednice oddaje Tednik

V prejšnjem tednu je javni zavod RTV Slovenija sporočil, da obžaluje objavo prispevka v oddaji Tednik na TV Slovenija o protivladnih protestih, kjer se je kot sogovornik pojavil eden od iniciatorjev nasilnih demonstracij ter stari znanec policije Anis Ličina.
 

V Slovenskem združenju domoljubnih novinarjev se sicer načelno strinjamo z oceno RTVS da je Ličine, da bi morali novinarji nositi napise RTV, pa jih protestniki ne bi napadli, žalitev za vse novinarje in novinarski poklic. Ob tem dodajamo, da to ni samo žaljivo, pač pa tudi zelo nevarno, saj se s tem legitimira nasilje nad novinarji. Že na spornem shodu 5. novembra se je to pokazalo s tem, ko je nasilni demonstrant napadel in hudo poškodoval fotografa.

Ne razumemo pa, da skuša sedaj RTV Slovenija škandal pomesti pod preprogo z izgovorom, da je bil prispevek zmontiran tik pred oddajo in da je časovna stiska povzročila nesporazum v komunikaciji med urednico oddaje in novinarjem, ki je pripravil prispevek. Takšnen izgovor ne more biti opravičilo za ravnanje nacionalne televizije, saj se je vsaj nekaj mesecev v javnosti vedelo, kdo je v resnici Anis Ličina, novinarji TV Slovenija bi lahko to z lahkoto preverili.

V zvezi s tem želimo spomniti na neko drug dogodek, povezan z oddajo TV Tednik in sicer iz leta 2017, ko je v eni od oddaj s svojo izjavo nastopil tudi hrvaški glasbenik Marko Perković Thompson, ki ga imajo levičarski krogi za kontraverznega zagovornika fašizma (kar v resnici ni). Zaradi Thomposonivih povsem neproblematičnih izjav je krog levičarskih aktivistov, med katerimi je tudi sedanja urednica Tednika Jelena Aščić, sprožila strahovito gonjo proti tedanjemu uredniku oddaje Igorju Pirkoviču, ki se je zato odločil za odstop. Pa čeprav je znano, da Thompson v izjavah ni promoviral nasilnih dejanj. A takrat so levičarski aktivisti v novinarskih vrstah zganjali hrup, medtem ko ob sedanjih zlorabah molčijo.

Ker je šlo v primeru Anisa Ličine za hud incident in zlorabo medijev, TV Slovenija pa v vsem tem času ni bila sposobna sprejeti odgovornosti in sprožiti ustreznih ukrepov, zahtevamo nepreklicen odstop urednice tednika Jelene Aščić oziroma njeno razrešitev z mesta urednice oddaje. 

Ljubljana, 17. novembra 2020 

Slovensko združenje domoljubnih novinarjev

Mogoče vam bo všeč