Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes na Ministrstvu za obrambo sprejel romunskega veleposlanika v Sloveniji Antona Niculescuja(Avtor Vekoslav Rajh)
BalkanEvropaSlovenija

Slovenski minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes na Ministrstvu za obrambo sprejel romunskega veleposlanika v Sloveniji Antona Niculescuja

 

Sogovornika sta se pogovarjala o dobrih odnosih med državama ter skupnih interesih in ciljih v okviru delovanja v Zavezništvu ter odnosu do Zahodnega Balkana in Jugovzhodne Evrope. Veleposlanik se je Republiki Sloveniji in Ministrstvu za obrambo zahvalil za pietetno vzdrževanje vojaških pokopališč iz 1. svetovne vojne, na katerih so pokopani tudi romunski vojaki, in mu izročil zahvalno plaketo.

Zahval in plaketa Sloveniji za pietetno vzdrževanje vojaških pokopališč iz 1. svetovne vojne, na katerih so pokopani tudi romunski vojaki(foto Vekoslav Rajh)

Minister in veleposlanik sta se pogovarjala tudi o strateškem kompasu EU in prihodnjem razvoju evropskega sodelovanja na področju varnosti in obrambe. Posebej sta se dotaknila razmer na rusko-ukrajinski meji ter na Zahodnem Balkanu, ki vplivajo na mir in varnost v Evropi ter širše.

To je območje ki je zelo občutljivo in vpliv vsake krize v bližini ima multiplikativne  učinke na vojaško in gospodarsko počutje v neposredni bližini.

vir: MORS&VTC

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan