Letalo nizozemske KLM na ukrajinskih tleh(foto Reuter's)
EvropaPolitikaZunanja politika

Kriza v Ukrajini: Letalske družbe se različno odzivajo na krizo okoli Ukrajine, Kijev ne vidi smisla v zapiranju neba. Nerazumljiva benevolenca Zelenskega.

Ukrajina ne vidi smisla zapirati svojega zračnega prostora zaradi napetosti z Moskvo, je v nedeljo dejal visoki ukrajinski uradnik, potem ko so ZDA opozorile, da lahko Rusija kadar koli napade vzhodnoevropsko državo in ena od možnosti je, da začne zračno operacijo. Dejansko to pomeni da oceni ki jo dajejo NATO in USA je  vzeta z rezervo.  Zelenski, ukrajinski predsednik, meni da to vpliva negativno na gospodarstvo in na vse družbene tokove v državi ter povzroča  psihozo in nepotrebno(ali morda prezgodnjo) paniko, povzemajo pri Reutersu

Moskva je  takšno namero odločno zanikala, medtem ko je v zahodni Rusiji vse več poročil o prihodu jurišnih helikopterjev Ka-52 in Mi-24 ter Mi-8, ki jih uporabljajo letalske desantne  enote, kontradiktorno, kaj ne.

 

Nizozemski prevoznik KLM je v soboto sporočil, da bo prenehal leteti v Ukrajino, nemška Lufthansa pa je sporočila, da razmišlja o ustavitvi letov. Ukrajinski SkyUp je v nedeljo potrdil, da je moral preusmeriti let v Moldavijo, potem ko mu je lastnik najetega letala prepovedal vstop v ukrajinski zračni prostor z Irske.

“Najpomembnejša točka je, da Ukrajina sama ne vidi smisla zapirati nebo. To je nesmisel. In mislim, da je to nekako kot delna blokada,” je dejal za  Reuters svetovalec vodje kabineta ukrajinskega predsednika Mikhail Podoliak. . “Če se določene letalske družbe odločijo za rekonfiguracijo urnika letov, to zagotovo nima nobene zveze z odločitvami ali politiko naše države,” prej z propagandnim učinkom,  ki jim ga nalagajo domače vlade od koder izhajajo prevozniki, pritrjuje svetovalec ukrajinskega predsednika.

Več kot 30 držav, vključno z Bolgarijo, že zmanjšuje ali evakuira svoje osebje veleposlaništev in svojim državljanom svetuje, naj ne potujejo v Ukrajino. Sočasno imajo Bolgari v sodelovanji z zračnimi silami Španije vojaške letalske vaje o tem kako obvladovati in ohraniti suverenost na d bolgarskim zračnim prostorom pred morebitnim vdorom v nacionalni oziroma zaveznikov zračni prostor.

Na kijevskem letališču Borispil, ki je največje ukrajinsko letališče, v soboto ni bilo videti  znakov evakuacije. Potniki, ki jih je intervjuval Reuters, so povedali, da je “ta situacija malo strašljiva” in da na ulicah ne vidijo znakov javnih nemirov. “Ne vidim, da bi se v Ukrajini kdo bal, vsi se samo borijo za svoje življenje,” je dejal nek  Škot na letališču. Živi na  ukrajinskem podeželju in čaka na let za dopust.

Ukrajinski SkyUp pravi, da je  eno od njegovih letal, ki prevaža 175 potnikov z Madeire na Portugalskem, v soboto moralo pristali v Kišinjevu, v Moldaviji,  namesto da bi nadaljevalo pot v Ukrajino, potem ko mu je lastnik najetega letala s sedežem na Irskem preprečil vstop v zračni prostor Ukrajine. Nič več podrobnosti.

Potnik z letala je za »Novoe Vremya« povedal, da so jim povedali, da “najemnik letala ni pripravljen tvegati”. SkyUp je bil ustanovljen leta 2016 in od leta 2018 opravlja redne in čarterske lete v ducat držav.

 

KLM,  sicer del Air France, je sporočil, da bo nemudoma prekinil lete v Ukrajino, je v soboto poročala tiskovna agencija ANP. Januarja je prevoznik spremenil vozni red, da njegova letala ne bi  smela prenočevati v Kijevu. Nizozemsko zunanje ministrstvo je državo uvrstilo v rdečo potovalno nevarno območje in svojim državljanom svetovalo, naj se vzdržijo vstopa v Ukrajino.

 

Dve tretjini od 298 potnikov, ki so umrli, ko je bil MH17 Malaysia Airlines leta 2014 med letenjem iz Amsterdama v Kuala Lumpur sestrelili nad vzhodno Ukrajino, sta bili nizozemski državljani. morda dodaten strah na podlagi neke poprejšnje travme, ki kaže na opomin več, da se to lahko zgodi v tem zračnem prostoru.

Tudi  letali Swissair in Austrian Airlines, ki so zapustili Ukrajino in se vrnili na načrtovane jutranje polete iz Kijeva, niso imeli prenočitve, ali drugače povedano stopnja grožnje  je manjša v kolikor se letala zadržujejo na Ukrajinskih tleh.

Nemška Lufthansa je sporočila, da razmišljajo  o ustavitvi zračnega prometa v Ukrajino, vendar še ni sprejela odločitve, ki bi bila  seveda odvisna od “številnih dejavnikov”. Po poročanju časnika European Truth z dne 23. januarja je nemški prevoznik spremenil svoj vozni red, tako da posadke ne prenočijo na ukrajinskem ozemlju. Štiri dni pozneje se je prenočevanje nadaljevalo, vendar s krajšim časom. Poanta spremenjenega letenja je da se plovila vseh letalskih družb ne zadržujejo na tleh Ukrajine ampak se obrnejo nazaj. Posledično temu se je zgodila prenekatera sprememba  shem leetenja.

 

Določeni spletni portali povezani z letalstvom  menijo,  da  bi lahko mednarodne zavarovalne agencije od prihodnjega tedna  začele zavračati  lete v Ukrajino in tranzit na ukrajinskem nebu. To je vsebovalo sporočilo lizinških družb večjim britanskim pozavarovalnicam. Lastniki zasebnih letal so bili obveščeni, da jih umaknejo iz Ukrajine iz istih razlogov, dodajajo iz  publikacije »Strana.ua«.

Nekatere letalske družbe nadaljujejo z normalno prodajo vozovnic  predvsem Swissair и Ryanair.

Kakorkoli se  obrne beseda, je eno jasno, da je psihoza, napetost in vse kar sodi zraven prenesena na višjo raven, iz grožnje o kateri se pogovarjamo v grožnjo , ki je latentna, prisotna in bog ne daj v grožnjo ki je  tukaj , oziroma tam.

Ali bo to ostalo  v domeni kazanja političnih in vojaških mišic,  ali bo morebitna delna eskalacija, bomo šele zvedeli. Upajmo da ne prepozno in  da brez škode za kogarkoli, če je to sploh mogoče.

vir: dnevnik.bg& reuter’s& vtc

foto: Reuter’s

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa