koronavirusKulturaSlovenijaŽivljenje

»Slovenske« velikonočne okrasitve Vatikana ne bo

Pri okrasitvi oltarja bazilike sv. Petra bi morale imeti glavno besedo orhideje podjetja Ocean Orchids.


Dr. Sabina Šegula in Peter Ribič med krasitvijo vatikanske bazilike leta 2019. FOTO: arhiv Družine

Podobno kot že lani bodo tudi letošnje praznovanje velikonočnih praznikov in z njimi povezani obredi velikega tedna v Vatikanu prilagojeni pandemiji novega koronavirusa.

Ostalo je pri ideji

Izredne razmere so prisilile tudi slovenska florista dr. Sabino Šebula in Petra Ribiča, da bo velikonočna okrasitev Vatikana s slovenskimi orhidejami letos ostala zgolj pri zamisli.

Orhideje podjetja Ocean Orchids

Kot je Ribič ob včerajšnji predstavitvi ideje v grosupeljski župnijski cerkvi povedal za STA, bi morale imeti pri okrasitvi oltarja bazilike sv. Petra glavno besedo orhideje podjetja Ocean Orchids iz Dobrovnika.

Orhideja cascada

Orhideja cascada, s katero sta želela okrasiti oltar, zraste do 80 centimetrov visoko, ima kaskadno oblikovano steblo in več kot decimeter velike popolnoma bele cvetove.

Več kot 140 rezanih cvetov

Uporabiti sta nameravala več kot 140 rezanih cvetov, za podlago pa vzeti gobe slovenskega podjetja Smithers Oasis-Adria. Vključila bi še zelenje, tulipane in nekaj pomladnega cvetja.

Povabilo slovenskim podjetjem

Po nizozemskem vzoru sta želela k projektu povabiti slovenska podjetja in pokazati svetu, kakšne izdelke ponuja naša država na področju hortikulture.


Enako kot že lani je velikonočna okrasitev Vatikana ostala le pri zamisli. FOTO: arhiv Družine

Že od leta 2011

Po Ribičevih besedah Slovenci pri božični in velikonočni okrasitvi vatikanske bazilike sodelujejo že od leta 2011, slovenska podjetja pa promovirajo zadnji dve leti, je poročala STA.

Od leta 2013 tudi pri božični krasitvi

Prvi dve leti sta dr. Sabina Šegula in Peter Ribič sodelovala le pri velikonočni krasitvi bazilike sv. Petra, od leta 2013 sta povabljena k sodelovanju tudi pri božični krasitvi.

Orhideje že predlani

Tudi predlani, ob zadnji krasitvi bazilike, sta vključila 300 orhidej podjetja Ocean Orchids v barvah vatikanske zastave, beli in rumeni. Več o tem si preberite TUKAJ.

Kaj je kaskadna orhideja?

Kaskadna orhideja sicer izvira iz Japonske in simbolizira čistost in umirjenost, v prostor pa vnaša brezčasno pozitivno energijo, so zapisali v podjetju Ocean Orchids.

Zlata medalja za odličnost

Njihova orhideja cascada je bila že leta 2010 prejemnica zlate medalje za odličnost na mednarodnem hortikulturnem sejmu Hortifair v Amsterdamu.

VIR: https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/%C2%BBslovenske%C2%AB-velikonocne-okrasitve-vatikana-ne-bo?Open
MIB

Mogoče vam bo všeč