kulinarikaSlovenijaTurizemzgodovina

Slovenska potica končno zaščitena v Evropski uniji

Zveza potrošnikov Slovenije je objavila članek o slovenski potici.

Evropska komisija je odobrila zaščito slovenske potice kot tradicionalne slovenske jedi. Zaščiteno je tako ime “slovenska potica,” kot tudi tradicionalna receptura in oblika ter način priprave za pet različnih vrst slovenske potice.

Odlok o zaščiti potice je objavljen v uradnem listu evropske komisije z dne 22.4.2021. Z njim je slovenska potica dobila zaščito kot zajamčena tradicionalna posebnost ali okrajšano ZTP (angl. Traditional Speciality Guaranteed).

Pet nadevov – pet zaščitenih slovenskih potic

V evropski shemi kakovosti ZTP je zaščitenih pet slovenskih potic glede na njihove nadeve:

  • orehov,
  • orehov z rozinami,
  • rozinov,
  • pehtranov
  • pehtranov s skuto.

Glavne sestavine testa pa so lahko le bela moka, maslo, mleko, jajca, sladkor, domači rum, sol in seveda kvas.

Več lahko izveste v uradni proizvodni specifikaciji.

Prava potica je spečena v potičniku

Proizvodna specifikacija določa, da mora biti slovenska potica spečena v okroglem pekaču, poimenovanem tudi potičnik.

potica-2

Stena potičnika je lahko gladka ali rebrasta, koničasta oblika pa je na dnu ravna s premerom vsaj štirinajstih centimetrov.

V sredini potičnika je prirezan stožec, ki omogoča obliko potice, to je v obliki kroga ali kolača s sredinsko luknjo. Potičnik je lahko lončen, porcelanast ali kovinski.

Znate speči pravo slovensko potico?

Slovensko potico lahko seveda speče vsakdo, ki to zna. Po novem pa vsakdo ne bo več mogel proizvajati in prodajati potice pod zaščitenim imenom “slovenska potica.”

Kdor bo to želel, se bo moral prijaviti k certifikaciji tako postopka kot tudi izdelka, s čimer bo pridobil pravico do uporabe evropskega in tudi slovenskega znaka za zajamčeno tradicionalno posebnost.

ztp

Zaščitni znak mora biti objavljen na embalaži ali v bližini prodajnega mesta in celo na jedilnikih v gostilnah ali restavracijah.

Proizvajalci, ki se ne bodo certificirali, bodo lahko še naprej uporabljali bolj generična imena izdelka kot so npr. potica, orehova potica, pehtranova potica, ipd.

Ime potica je izrazito slovensko

Beseda potica je izrazito slovenska in ima svoj jezikovni razvoj iz zgodnejših slovenskih oblik, kot so povitica, povtica, potvica, enotno poimenovanje potica pa se je uveljavilo v 18. stoletju.

potica-3

Najstarejša omemba potice, še v razvojnem poimenovanju kot povitica, je v delih Primoža Trubarja, avtorja prvih tiskanih knjig v slovenskem jeziku, iz let 1575 in 1577. Najstarejši recept za potico je objavil Janez Vajkard Valvasor.

Avtorica: Marjana Peterman

vir: https://www.zps.si/hrana-in-pijaa-topmenu-327/oznaevanje-ivil-topmenu-328/10869-slovenska-potica-koncno-zascitena-v-evropski-uniji

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:kulinarika