EvropaSlovenijaZdravje

Evropske zaloge zaščitne opreme proti covidu-19 skladiščene tudi Sloveniji !!

Uprava za zaščito in reševanje je v okviru zmogljivosti rescEU, ki denimo zagotavlja zaloge osebne zaščitne opreme, januarja že začela ustrezne aktivnosti. Zaloge v tem okviru so namenjene usklajenemu in učinkovitemu boju proti resnim čezmejnim zdravstvenim grožnjam, v zdajšnjem času zlasti omejevanju širjenja covida-19, poroča STA.

Slovenija v okviru projekta zagotavlja zaščitne maske, rokavice, zaščitne obleke in zaščitne predpasnike, očala in vizirje, je na današnji spletni novinarski konferenci povedal namestnik direktorja uprave Stanislav Lotrič.

Zaloge, s katerimi razpolaga Evropska komisija, po njegovih besedah skladiščijo države članice. To so poleg Slovenije še Belgija, Danska, Grčija, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Romunija in Švedska.

Vrednost projekta 10,6 milijona evrov

Evropska komisija odloča o zaprosilih za sredstva iz zmogljivosti rescEU prek centra za usklajevaje nujnega odziva v Bruslju. Pri dodelitvi sredstev se upošteva število prebivalcev v državi članici, število bolnikov in število tistih na intenzivni negi.

Pod temi pogoji, še navaja STA, zagotavlja zaščitna sredstva tudi Slovenija, ki je z Evropsko komisijo podpisala pogodbo za skladiščenje sredstev za obdobje od leta 2021 do konca leta 2025. Vrednost projekta je po Lotričevih besedah ocenjena na 10,6 milijona evrov.

En objekt za skladiščenje je zagotovljen v državnem logističnem centru, dodatno pa bodo morali najti tudi komercialno skladišče.

Ker mora biti pomoč poslana v 12 urah od zaprosila države članice v stiski, so v upravi sredstva na razpolago vsak dan v tednu 24 ur. Imajo lastna transportna sredstva, po potrebi bodo lahko uporabili tudi transportna sredstva Slovenske vojske, za transport pa so že podpisane tudi pogodbe z logističnimi podjetji.

Vlada je sodelovanje Slovenije pri skladiščenju zalog potrdila konec leta 2020, ko so dobili tudi 80 odstotkov vseh sredstev za izvedbo projekta, je povedal.

V okviru mehanizma resceEU so do zdaj pomoč iz skladišč v Belgiji, Grčiji, Nemčiji in Romuniji že dobile Češka, Črna gora, Francija, Hrvaška, Italija, Litva, Španija, Severna Makedonija in Srbija.

Avtor: Uredništvo

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa