Nekategorizirano

Slovenija z višegrajci proti obveznemu premeščanju migrantov

Slovenija je skupaj z višegrajsko četverico, Estonijo in Latvijo izrazila odločno nasprotovanje obveznemu premeščanju migrantov med članicami EU. Namen je vnaprej jasno povedati, da obveznega premeščanja ne sprejemamo, tako da se že v osnovi ve, da bo treba iskati rešitve v drugo smer, je poudaril notranji minister Aleš Hojs.

Namen pisma sedmerice Evropski komisiji je politične narave, saj se v kratkem pričakuje predlog Evropske komisije o novi azilni politiki, ki naj bi vključeval tudi ponovno uvedbo obveznih kvot, je pojasnil minister Aleš Hojs. Podpisnice, ki se jim po ministrovih navedbah lahko pridruži še kakšna članica, želijo torej vnaprej jasno povedati, da obveznega premeščanja migrantov ne sprejemajo.

 Hojs je ob tem izpostavil zaskrbljenost ob reševanju migrantov, ki priplujejo na ladjah iz Afrike. Če pomeni rešitev z ladje prihod na kopno v Italijo in potem premestitev, bi bila to po Hojsovih besedah za Evropo in posebej za Slovenijo katastrofa, zato se je pridružil omenjenemu pismu.

 »Če bodo nekatere države vztrajale pri obveznih kvotah, potem novega migracijskega pakta morda ne bo,« je dejal Hojs. Poudaril je, da obveznemu premeščanju nasprotuje dobra tretjina članic Unije.

 Hojs je poudaril tudi, da lahko Slovenija pomaga drugače: z večjo vključenostjo policije na zunanjih mejah ali dodatnim sodelovanjem v Frontexu. Ne nazadnje je Slovenija po ministrovih besedah pripravljena sodelovati tudi pri premeščanju, a zgolj na prostovoljni podlagi. Pri tem je spomnil na pripravljenost na sprejem štirih mladoletnih otrok iz begunskih centrov na grških otokih.

 

 

Mogoče vam bo všeč