STRUNJAN, Slovenia - August 12, 2015: Summer beach life in front of the church of Piran on the promontory
SlovenijaŠportTurizemV fokusu

Slovenija prehitela privlačne turistične države

Med 117. državami se je Slovenija po skupni oceni indeksa turističnega razvoja uvrstila na 39. mesto. Raziskavo je izvedel Svetovni gospodarski forum; glede na nično stopnjo terorizma in organiziranega kriminala pa je Slovenija vodilna! Tako je po nekaterih kriterijih prehitela celo države, ki veljajo za privlačne turistične destinacije, med drugim Turčijo, Hrvaško, Maroko in Črno Goro. Je pa uvrstitev Slovenije na lestvici 117 držav malce poslabšala letalska infrastruktura, saj nimamo nacionalnega letalskega prevoznika.

Ilona Stermecki (foto STO): »Tudi v prihodnje bomo nagovarjali sodobnega turista, ki išče pristna, aktivna in zdrava doživetja v zeleni destinaciji.«

»Veseli me, da je Slovenija na lestvici indeksa turističnega razvoja odlično drugo mesto zasedla prav po indikatorju ocene strategije znamčenja, kar dodatno potrjuje pravilnost in uspešnost strateško in ciljno zastavljenih trženjskih in promocijskih aktivnosti slovenskega turizma. K temu odličnemu rezultatu so ključno prispevala strokovnost, predanost in srčnost ekipe Slovenske turistične organizacije (STO) in tesno sodelovanje z gospodarskim ministrstvom, slovenskim turističnim gospodarstvom in drugimi ključnimi partnerji slovenskega turizma. Skupaj nam je uspelo, da smo z jasnim in konsistentnim komuniciranjem okrepili prepoznavnost in ugled Slovenije kot trajnosti zavezane nemasovne destinacije za edinstvena doživetja,« ob tem pravi Ilona Stermecki, v.d. direktorice STO.

Bloško jezero z znamenitimi lesenimi medvedi je ena od zelo priljubljenih izletniških točk za motoriste, kolesarje, pohodnike in sprehajalce.

 

Stare prekmurske hiše cimprače, narejene iz lesa, blata in slame, so že skoraj izginile iz vasi, sedaj pa postajajo nove zvezde butičnega turizma v Sloveniji.

Visoko se Slovenija po področjih indeksa turističnega razvoja uvršča po stebrih: socioekonomska odpornost in pogoji  kar na 5. mesto, pomembnost turizma na 8. mesto, varnost na 9. mesto, okoljska trajnost na 12. mesto, infrastruktura kopenskega prometa in pristaniška infrastruktura na 17. mesto in turistična infrastruktura na 22. mesto. Najvišja rast je bila zabeležena v stebru pomembnost turizma, in sicer za celih16 mest.

Stolp Vinarium v Lendavi, visok 53,5 metra, privablja domače in tuje turiste, s katerega imajo razgled kar v štiri države.

Kar pet priznanj prestižnega mednarodna tekmovanja The Golden City Gate je prejela STO v slikovitem mestu Bingen ob Renu, kjer je potekala podelitev za  odličnost na področju promocijsko-komunikacijskih kampanj in orodij v turizmu. Priznanja podeljujejo že 22. leto. Nagrade, ki jih je prejela na festivalu STO  pa so: diamantno priznanje za digitalno zbirko Zgodbe iz Slovenije (Slovenian stories),  tri zlata ter eno srebrno. STO so nagrade pripadle med 50 prijavljenimi deli iz 15 držav. »Tudi v prihodnje si bomo prizadevali, da bomo nagovarjali sodobnega turista, ki išče pristna, aktivna in zdrava doživetja v zeleni destinaciji,« pravi Ilona Stermecki.

Tekst in fotografije: Duša Podbevšek – Bedrač

 

vir: https://lipovlist.turisticna-zveza.si/slovenija-prehitela-privlacne-turisticne-drzave/

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija