kulinarikaSlovenijaTurizem

Slovenija evropska gastronomska regija 2021. – in projekt Ustvari svoj krof

Z željo vliti nekoliko optimizma v panogo smo se odločili dne 9. februarja 2021 izvesti dogodek Ustvari svoj krof, ki bo obeležil pustni čas, kulinarično tradicijo in se vključil v letošnji projekt Slovenija evropska gastronomska regija 2021.

Gostince po Sloveniji vabimo, da nam 9. februarja (en teden pred pustnim torkom) pošljejo svoj krofVaš krof bo na ustreznem naslovu prevzela Pošta Slovenije d.o.o., sponzor dogodka, vi poskrbite zgolj za primerno embalažo.

Prevzem krofov bo potekal 9. 2. 2021 zjutraj. Dostava bo na sedež TGZS, do 13.00 ure, kjer bo strokovna komisija v sestavi:

  • Alma Rekič, priznana kuharska mojstrica, mednarodna ocenjevalka WACS
  • Cecilija Per, dolgoletna strokovna učiteljica na BIC Ljubljana, Srednja slaščičarska šola
  • Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, mednarodni ocenjevalec WACS

ocenila in razglasila zmagovalca, ki bo prejel naziv Naj krof Slovenije 2021!

Dogodek bomo prenašali preko video povezave v aplikaciji ZOOM, gledalce pa bo nagovoril priznani slovenski etnolog, dr. Janez Bogataj, izjemni poznavalec slovenske kulinarike ter predstavil bogato izročilo peke krofov na Slovenskem.

Najboljši prvi trije tekmovalci bodo nagrajeni.

Rok za oddajo prijavnice: ČETRTEK, 4. 2. 2020 DO 16.00 URE na e-mail naslov: [email protected]

Več: USTVARI SVOJ KROF – TGZS

ZOOM povezava TUKAJ.

Pokrovitelji dogodka: Pošta Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Mercator d.d.

»Razvojne korenine krofov segajo do cesarskega Dunaja. Tam naj bi jih začela prva pripravljati dvorna kuharica Cecilija (Cilka) Krapf in sicer kot Cilli Kugeln, torej Cilkine kroglice. Izvirni cesarski krofi so bili veliko manjši od naših. V premeru za en grižljaj, nadevani z marmelado in ocvrti na maslu. Izum se je razširil po monarhiji in na Slovenskem dobil razne izpeljave, tako po načinu priprave, velikosti, kot po nadevih. Seveda pa je sama beseda veliko starejša in s tem tudi poimenovanje jedi, ki se je močno razlikovala od okroglih ocvrtih krofov z lepim vencem. Beseda krof namreč izvira iz besede krapfo v stari visoki nemščini in je pomenila kljuko, kavelj ali krempelj. Prvotni krofi so bili namreč prav tako ocvrti iz testa, ki pa je bilo popolnoma nepravilnih oblik z izrastki, ki so spominjali na kremplje.«

Dr. Janez Bogataj

Priznani slovenski etnolog in izjemni poznavalec slovenske kulinarike

vir: https://www.turisticna-zveza.si/lipovlist/ustvari-svoj-krof/

mib

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:kulinarika