Nekategorizirano

Slovenija drvi v rdeče?

Slovenija je trenutno na rumenem seznamu. To pomeni, da je epidemiološko (še) varna država. A ob velikem številu okužb se to lahko kaj hitro spremeni.

 

Kdaj bi Slovenija postala rdeča? Če bi imeli naslednjih 14 dni po 79 okuženih na dan, bi imeli čez dva tedna 53 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev. Tako bi po lastnih kriterijih postali rdeča država, med rdeče države pa bi sodili tudi po novem predlogu Evropske komisije, ki je precej manj strog. Piše Žurnal 24.

 

Predlog za enak kriterij v Evropski uniji bi državo postavil na rdeč seznam če bi imele več kot 150 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev bi bile rdeče, poleg njih pa še države z nad 50 aktivnimi okužbami, če je delež pozitivnih testov več kot tri odstotke. Če se bo trend okrog 80 novih okužb na dan in se delež pozitivnih testov ne po znižal, bo Slovenija torej padla v rdečo skupino držav, tudi za Evropsko unijo.

Vsekakor pa moramo veliko storiti pri sebi. Umivanje rok in razkuževanje, nošenje mast v zaprtih prostorih in držanje varnostne razdalje so poglavitni dejavniki za preprečevanje koronavirusa.
 

Mogoče vam bo všeč