Nekategorizirano

Slovenija, a 400 na novo okuženih s covid-19 ni dovolj alarmantno za “streznitev!?”

V soboto so le ob 2956 opravljenih testih potrdili rekordnih 411 okužb z novim koronavirusom, je na svojem Twitter profilu navedel uradni vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. S tem je bil delež pozitivnih testov najvišji doslej, in sicer 13,9-odstoten.

“Novo obolelih je več kot 400. Vse več nas osebno pozna ljudi, ki so zboleli. Nedelja, dan za razmislek, za spoznanja, za solidarnost, za dosledno spoštovanje omejitev in priporočil NIJZ. Pazimo nase in svoje bližnje, na vse, mnogi so v stiski, pokličite jih,” je sporočil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin preko Twitterja.

Nevarno se bližamo razglasitvi epidemije
V petek so v Sloveniji sicer opravili rekordnih 4362 testov na novi koronavirus in potrdili 380 okužb, v bolnišnicah pa so zdravili rekordnih 147 bolnikov s covidom-19, 21 na intenzivni negi, dva sta umrla. Aktivno okuženih je 3058 prebivalcev. V 14-dnevnem obdobju je okuženih 138 na 100 tisoč prebivalcev. Kot je v petek povedal Kacin, je pojavnost okužb na 100 tisoč prebivalcev blizu mejnika 140, ko bi vlada najverjetneje razglasila epidemijo in sprejela podobne ukrepe kot spomladi.

Okužbe so včeraj potrdili pri osebah s stalnim prebivališčem v 105 občinah in pri 6 tujcih, in sicer:

 – Ljubljana 70 – skupno že 557 aktivnih okužb
 – 21 okužb: Škofja Loka
 – 19 okužb: Kranj
 – 11 okužb: Grosuplje, Sevnica 

 – 9 okužb: Domžale, Vrhnika, Idrija, Radeče
 – 8 okužb: Škofljica, Radovljica, Laško
 – 7 okužb: Jesenice, Zagorje ob Savi
 – 6 okužb: Novo mesto, Šentjur, Ravne na Koroškem, Tujina, Železniki, Cerkno
 – 5 okužb: Cerklje na Gorenjskem, Logatec
 – 4 okužbe: Maribor, Celje, Kamnik, Velenje, Prevalje, Slovenske Konjice, Beltinci, Trbovlje, Tržič, Komenda, Bled, Nova Gorica, Tišina
 – 3 okužbe: Krško, Hoče – Slivnica, Ivančna Gorica, Murska Sobota, Litija, Ajdovščina, Brezovica, Starše, Slovenska Bistrica, Črna na Koroškem, Zreče, Tolmin, Mežica, Ptuj, Šmartno pri Litiji, Hajdina, Ljutomer, Medvode, Vojnik, Naklo, Bohinj, Dol pri Ljubljani, Lenart, Preddvor,
 – 2 okužbi: Dolenjske Toplice, Slovenske Konjice, Tolmin, Ravne na Koroškem, Brezovica, Cerklje na Gorenjskem, Hajdina, Ig, Medvode, Trzin, Moravče, Koper, Dol pri Ljubljani, Sežana, Videm, Braslovče, Izola, Majšperk, Preddvor, Majšperk, Vipava, Žiri,
 – 1 okužba: Šentjernej, Trebnje, Črnomelj, Mirna Peč, Žalec, Hrastnik, Rogaška Slatina, Slovenj Gradec, Gorenja vas – Poljane, Ilirska Bistrica, Gorišnica, Moravče, Dobrova – Polhov Gradec, Dravograd, Koper, Lukovica, Vodice, Borovnica, Postojna, Brežice, Sveti Jurij ob Ščavnici, Komen, Lovrenc na Pohorju, Kranjska Gora, Pivka, Radlje ob Dravi, Ruše, Muta, Podvelka, Rogatec, Šempeter – Vrtojba, Turnišče, Bovec, Kidričevo, Kostanjevica na Krki, Puconci, Šentilj, Razkrižje, Dobje, Juršinci, Odranci, Središče ob Dravi, Velika Polana.

Do vključno petka so v Sloveniji opravili 254.383 testov na novi koronavirus in potrdili 8252 okužb, umrlo je 167 bolnikov s covidom-19.

 

Mogoče vam bo všeč